Monday 13 June 2011

Nasi lemak czyli kokoswy ryz po malezyjsku

Nasi lemak jest tradycyjnym malezyjskim daniem. W lokalnym jezyku oznacza doslownie 'ryz w kremie' poniewaz w procesie gotowania ryzu uzywa sie kokosowego kremu. Do ryzu popularnie dodaje sie dla uzyksnia charakterystyczego aromatu liscie pandan  i przyprawy jak imbir czy trawa cytrynowa. Ryz serowany jest na lisciu bananowym w towarzystwie plasterkow ogorka, suszonych anchois, ugotowanych na twardo jajek i pikantnego sosu sambal, ktorego glownym skladnikiem sa papryczki chili, a skladniki dodatkowe roznia sie w zaleznosci od regionu i kraju-Indonezji, Malezji, Singapuru, poludniowych Filipin i Sri Lanki. Ryz smakuje rowniez dobrze z marynowanymi warzywami czy tymi zielonymi krotko smazonymi(stir-fry). Potrawa podawana byc moze w kazdej porze dnia-na sniadanie, obiad czy kolacje z dowolnymi pikantymi dodatkami jak wspomniano powyzej. Ja podalam z gulaszem wolowym-beef rendang, mozna z curry z kurczaka. Autor przepisu poleca malaysian spicy okra kheema czyli roza chinska zwana inaczej pizmianem jadalnym na ostro.

 


Kokosowy ryz po malezyjsku 

Nasi lemak-malaysian coconut rice

1 szklanka dlugiego ryzu(mozna uzyc ryzu basmati)

 1 szklanki mleczka kokosowego(nie mialam, uzylam 1 szklanke wody i 1 szklanke mleka kokosowego)

2 liscie laurowe

1 lyzeczka imbiru

1/2 lyzeczki trawy cytrynowej

sol

1 lyzka oleju


Umyj kilka razy ryz pod biezaca woda pozbywajac sie nadmiaru skrobi. Przeloz wyplukany ryz do garnka, dodaj mleko kokosowe, liscie laurowe, posiekany imbir wraz z trawa cytrynowa, sola do smaki olejem. Zagotuj. Zmniejsz plomien i gotuj ok 10-15 minut az caly plyn zostanie wchloniety. Zdejmij garnek z palnika. Delikatnie zamieszaj ryz, przykryj i odstaw na kolejne 10-15 minut. Serwuj z pikantnym daniem.

Smacznego! 

 

 

 

 


No comments:

Post a Comment