Monday, 13 June 2011

Pizza capriccioza z mozzarella, grzybami i szynka

Przepis podaje za Gino D'Acampo- wloskim kucharzem pelnym pasji na temat gotowania po wlosku. W marcowym wydaniu magazynu 'Health' z 2010 podaje on kilka wspanialych zdrowych przepisow na wloskie dania. Sprawdzilam pizze i moge ja goraco polecic. Ciasto jest cienkie i delikatnie chrupkie na brzegach, a grzyby swietnie komponuja sie z mozzarella, szynka i swiezymi liscmi bazylii...





Pizza Capriccioza
na dwie srednie pizze

Ciasto:
szczypta soli
1 lyzeczka suszonych drozdzy
140ml cieplej wody
180g pszennej maki chlebowej mocnej
1 lyzka oliwy

wierzch:
 3 lyzki oliwy
100g pieczarek porojonych w plasterki
400ml passaty-wloskiego sosu pomidorowego-zuzylam tylko 300ml
1 lyzeczka suszonego oregano
sol
pieprz
1 kula mozzarelli (125g)-pokrojona w drobna kostke
20 zielonych oliwek pokrojonych w polowki
6 plasterkow chudej ugotowanej szynki pokrojonej w paski
8 swiezych lisci bazylii

Na ciasto. Wymieszaj sol, drozdze z woda. Wsyp make do miski, wlej rozrobione drozdze z calym plynem wraz z oliwa. Wymieszaj calosc. Przeloz ciasto na dobrze wysypana maka stolnice i wyrabiac ciasto przez kilka minut azbedzie ono gladkie i elastyczne. Przeloz do naoliwoonej miski, przykryj i odstaw do wyrosniecia na pol godziny.
Rozgrzej piekarnik ustawiajac go na 200st C(termoobieg), lub 220st C bez termoobiegu.
Rozgrzej na patelni lyzke oliwy na srednim ogniu i podsmaz grzyby do miekkosci przez 3 minuty.
Przeloz ciasto na wysypana maka stolnice, podziel na dwie czesci. Kazda z czesci rozwalkuj na okragly placek o srednicy okolo 25cm. Umiesc je na naoliwonej baszce do pieczenia. Kazda pizze pokryj sosem pomidorowym, posyp oregano, sola i pieprzem. Nastepnie dodaj mozzarelle, grzyby i oliwki. I polej pizze pozostala oliwa. Piecz okolo 20 minut lu kiedy brzegi pizzy beda zlto-brazowe. Na dwie minuty przed koncem pieczenia poloz na pizze szynke i liscie bazyli.
Serwuj pizze gorace ze swiezymi liscmi bazyli i kieliszkiem czerownego wina.
Smacznego!






No comments:

Post a Comment