Friday 29 July 2011

Bulki slodowe...

Korzystajac z przepisu Martha'y Day odnalazlam przepyszne bulki na bazie maki granary- mieszanki maki pszennej ze slodowymi platkami i ziarnami, drozdzy, do ktorych dodalam dodatkowo troche melasy-co wplynelo na intensywniejszy aromat wypieku. Buleczki sa miekkie, puszyste, a jednoczesnie sycace dzieki obecnosci ziaren. Swietnie smakuja z wedzona ryba, ogorkiem, serami....Polecam!





Granarowe buleczki z platkami owsianymi
Granary rolls with oat flakes
8 bulek

300ml cieplej wody
1lyzeczka drozdzy instant
szczypta cukru
450g maki granary
1 lyzeczka soli
50-70g maki orkiszowej do posypywania w trakcie wyrabiania
1 lyzka melasy
2 lyzki platkow owsianych

Wymieszaj w naczyniu ciepla wode z drozdzami, dodaj cukier i odstaw na 10 minut. W misce umiesc make granary z sola, wlej mieszanke drozdzowa i reszte skladnikow orocz maki orkiszowej. W trakcie wyrabiania dosyp w razie koniecznosci ta ostatnia make. Wyrabiaj ciasto 7 minut az bedize gladkie i elastyczne. Przeloz do miski. Przykryj wilgotna sicereczka i odstaw na 2 godziny do wyrosniecia. Po tym czasie wyrabiaj ciasto przez 2 minury i  podziel na 8 rownych czesci.Kazda uformuj w kule a nastepnie splaszcz w okrag o okolo 10cm srednicy. Kolejne uformowane plaskie bulki ukladaj na naoliwionej blasze do pieczenia zachowujac odstepy. Odstaw do wyrosniecia na okolo godzine. Posmaruj woda i posyp bulki z wierzchu platkami owsianymi. Piecz ok 7-10 minut w temepraturze 185st C (termoobieg). Bez termoobiegu moze to byc do 25minut. Bulki sa gotowe kiedy popukane od spodu wydaja gluchy odglos. Przeloz na kratke do wystudzenia.
Smacznego!









No comments:

Post a Comment