Wednesday, 27 July 2011

Chinszczyzna...Kurczak z warzywami...

Luzna kompozycja w kierunku kuchni chinskiej. Wystepuja ulubione noodles-dlugi cienki makaron ryzowy, gotowany kurczak i warzywa-marchewka, zielona fasolka, papryka, cebula...w towarzystwie aromatycznego sosu sojowego...Smakowita, sycaca, zaspokajajaca kubki smakowe potrawa....





Makaron z kurczakiem i warzywami po chinsku
Chicken and vegetables noodles

200g gotowanego kurczaka
100g mrozonej fasloki szparagowej
2-3 marchewki
1 papryka
60g slodkiej kukurydzy
1 cebula
2 zabki czosnku
1 cm kawalek imbiru
1/2 zielonej papryczki chili
1 lyzka oleju sezamowego
2 kwadraty suchego makaronu

sos:
3 lyzki sosu chili slodkiego
2 lyzki sosu sojowego
1 lyzeczka octu winnego
1 lyzka sosu rybnego
1 lyzka sosu ostrygowego
1/2 lyzeczki cytryny
szczypta soli

kilka galazek szczypiorku

Skladniki sosu wymieszaj razem w kubeczku i odstaw na bok. W woku lub na glebokiej patelni rozgrzej olej. Dodaj drobno pokrojony imbir z czosnkiem i cebule pokrojona w talarki. Po 2 minutach dodaj pokrojony w paski kurczak. Smaz przez 3 minuty. Dodaj nastepnie warzywa pokrojone w slupki-marchew, papryke, zielona fasolke szparagowa i kukurydze. Smaz 4-5 minut na malym ogniu. Wlej sos i dus kolejne 2-3 minuty.
Podawaj ze swiezo posiekanym szczypiorkiem i sosem sojowym.
Smacznego!












2 comments:

  1. Lubię takie wariacje z makaronem;))

    ReplyDelete
  2. swietne rozwiazanie kiedy chce sie przygotowac cos pysznego i to na szybko:)

    ReplyDelete