Okazuje sie, ze gruszka doskonale czuje sie w towarzystwie wytrawnych dodatkow, ktore rowniez zyskuja. Tarta z gruszka i niebieskim serem plesniowym to kolejny przepis, ktory podaje za Liska jakze prosty i nieziemsko pyszny! Dobry pomysl na leniwe zakonczenie dnia...
Tarta z gruszka i serem plesniowym
Pear and blue cheese tart
Ciastem wylep forme do tart. Nadmiar odetnij i odstaw. Ubij smietane z jajkiem w kubeczku. Obierz gruszki, usun gniazda nasienne i pokroj na plasterki. Wyloz nimi dno formy dookola. Posyp pokruszonym serem i slonecznikiem. Zalej smietana i posyp kminkiem. Piecz w temperaturze 170st C(termoobieg) ok 35-40 minut.
Smacznego!
Tarta z gruszka i serem plesniowym
Pear and blue cheese tart
250g ciasta francuskiego
2 gruszki
120g ulubionego sera niebieskiego
100ml smietany
1 jajko
2 lyzki nasion slonecznika
2 lyzeczki kminku (opcjonalnie)
Ciastem wylep forme do tart. Nadmiar odetnij i odstaw. Ubij smietane z jajkiem w kubeczku. Obierz gruszki, usun gniazda nasienne i pokroj na plasterki. Wyloz nimi dno formy dookola. Posyp pokruszonym serem i slonecznikiem. Zalej smietana i posyp kminkiem. Piecz w temperaturze 170st C(termoobieg) ok 35-40 minut.
Smacznego!
No comments:
Post a Comment