Friday, 29 July 2011

Fasolowe curry...

Tym razem na ogien poszla biala fasolka z czarnym oczkiem black eye bean. Nie udalo mi sie niestety znalezc odpwiednik w jezyku polskim, Fasolke namoczylam na noc i nastepnego dnia zaopatrzona w niezbedniki w postaci pomidora, cebuli, imiru czosnku i kilku innych moglam stworzyc sycace danie a'la dal lecz nieco pikantniejsze siwetnie pasujace do chlebkow indyjskich czy ryzu. Prosto, a pysznie! Skorzystalam z przepisu stad nieco go zmieniajac.




Curry z bialej fasolki z oczkiem
Black eye bean curry

1 kubek fasoli 
1 cebula
1 pomidor
1/2 lyzeczki kurkumy
1 i 1/2 lyzeczki kolendry w proszku
1 lyzeczka kminu indyjskiego w proszku
2 zabki czosnku
1.5 cm imbiru
1/2 zielonej papryczki chili
1/2 lyzeczki czerwonej chili w proszku
3/4 lyzeczki nasion kminu indyjskiego
szczypta asafoetidy
sol do smaku
1.5 lyzeczki garam masali
1 lyzka oleju

Fasolke namocz przez noc. Nastepnego dnia odsacz z wody, zalej swieza, zagotuj i dodaj kolendre, kmin w proszku, sol oraz kurkume. Gotuj do miekkosci az fasolka bedzie pekac pod dotknieciem. 
Na glebokiej patelnirozgrzej olej. Dodaj nasiona kminu. Kiedy uwolnia aromat i zaczna pryskac,dodaj drobno posiekna cebule wraz z czosnkiem i imbirem. Po 5 minutach dodaj asafoetide z posiekana papryczka chili i proszkiem chili. Po kilku minutach dodaj pokrojony w drobno kostke pomidor. Kiedy zmieknie, dodaj fasolke z reszta wody. Gotuj na malym ogniu w razie potrzeby dolewajac wiecej wody i stopniow dosypujac garam masale. Podawaj potrawe przybrana swieza kolendra.
Smacznego!











No comments:

Post a Comment