Friday, 29 July 2011

Ryz po kaszmirsku...

W indyjskiej kuchni zdecydowanie moja ulubiona potrawa, w ktorej podstawa jest ryz, zdecydowanie jest pulao. Podstawowe skladniki raczej sa takie same- jak mocno podsmazona cebula, gozdziki, kardamon, cynamon, dochodza rozne dodatki-orzeszki ziemne, marchewka, groszek, ciecierzyca, cytryna....Absolutna mnogosc mozliwosci...Ostatnio odkrylam przepis na pulao w stylu kaszmirskim, gdzie glowne skrzypce w daniu gra szafron nadajac calosci niezwykly smak i aromat..czysta poezja w tym wizualna....





Pulao w stylu kaszmirskim
Kashmiri pulao rice

1 duzy kubek ryzu basmati
1 duza cebula
2 cm kory cynamonowej
4 zielone kardamony
4gozdziki
garsc mrozonego groszku
1/3 lyzeczki kurkumy
1.5 cm nitka szafronu
niecala lyzka mleka
lyzka orzechow nerkowca
lyzka orzechow wloskich
1 lyzka oleju
1.5 lyzki ghee lub masla
sol do smaku

Namocz ryz na pol godziny. Oplucz go kilkakrotnie pod biezaca woda az woda bedzie czysta. Zalej swieza woda. Wstaw na gaz. Zagotuj. Zmniejsz plomin i gotuj 2 minuty. Odsacz i wrzuc ryz z powrotem do tego samego garnka w ktorym sie gotowal i poloz na ten sam palnik. Przykryj i zostaw na 5 minut. Po tym czasie deliaktnie przemieszaj ryz widelcem.
Na glebokiej patelni rozgrzej mieszanke oleju i polowy ghee. Dodaj posiekana drobno cebule wraz z kardamonem, gozdzikami, cynamonem, kurkuma i orzechami.
W kubeczku wymieszaj szafron z cieplym mlekiem i wymieszaj do momentu rozpuszczenia sie szafronu. Smaz do zbrazowienia sie cebuli i zezlocenia orzechow. Dodaj groszek. Kiedy zmieknie- dodaj ugotowany ryz. Wymieszaj calosci i dopraw do smaku sola.Przed samym koncem gotowania dodaj reszte ghee i wlej szafron z mlekiem. Ta wersja gotowania pozwala na maksymalne pozbycie sie z ryzu skrobii. Potrawa jest troche lzejsza.

Inny sposob gotowania to:usmaz na oleju i polowie ghee cebuli i orzechow. Odstaw. Nastepnie na tej samej patelni podsmaz do uwolnienia sie aromatu cynamon, gozdziki, kurkume. Dodaj suchy nie ugotowany ryz i polowe rozpuszczonego w mleku szafronu. Zalej woda w proporcji 1:1.5, gdzie 1 to ryz a 1.5 to woda i gotuj na malym ogniu pod przykryciem okolo 15 minut, az caly plyn bedzie wchloniety. Dodaj reszte szafronu z mlekiem. Dopraw do smaku sola i posyp z wierzchu podsmazona wczesniej cebula z orzechami.








1 comment: