Placuszki z maslanka i morela
1 szklanka maki pszennej
1 i 3/4 maslanki
1 lyzeczka sody
szczypta soli
1 lyzka oleju
1 swieza morela
1 lyzeczka cukru
Make, sode, maslanke, sol i olej wymieszaj dobrze razem. Dodaj wiecej maki lub maslanki do uzyskania pozadanej gestosci ciasta-nie powinno byc za rzadkie i za geste, latwe do nabierania go lyzka. Mozna ciasto odstawic na kilka minut. Ja od razu przystapilam do smazenia. Patelnie natlusc olejem i lyzka nakladaj ciasto a patelnie formujac niewielkie okragle placki. Smaz do zrumienienia doslownie kilka minut. Do garnuszka wrzuc pokrojona w kostke morele, dodaj 2 lyzki wody i ewentualnie cukier do poslodzenia. Dus na malym ogniu az morela uwolni swoj aromat, pusci troche soku dzieki czemu wraz z dodana woda utworzy sie smakowity sos, owoc zmieknie nadal jednak zachowujac ksztalt. Usmazone placuszki polej duszona morela.Mozna dodac troche smietanki lub jogurtu lub po prostu zamiast moreli uzyc troche miodu.
Smacznego!
No comments:
Post a Comment