Sunday 10 July 2011

Kalafiorowe curry po polsku...

Mialam zrobic jarzynowe curry po indyjsku, jednak uwazac z pikantnoscia potrawy...Juz wczesniej podobne danie goscilo na moim blogu. Dzis wersja nadal pysznie aromatyczna ale ze zmniejszona dawka ostrych przypraw, co czyni ja dostepna szerszemu gronu odbiorcow preferujacych delikatne smaki ale juz znudzonych bazowaniem jedynie na pieprzu  i soli w swej kuchi:)

Curry z kalafiora po polsku
Mild cauliflower curry in polish style

1 kalafior
5-6 srednich ziemniakow
garsc swiezego groszku
3 zabki czosnku
1 cebula
1 lyzka curry w proszku
1 lyzka przyprawy garam masala
sol do smaku
kilka galazek swiezej pietruszki
1 lyzka oleju

W glebokiej patelni rozgrzej olej. Dodaj posiekane drobno cebule z czosnkiem. Smaz do ich zezlocenia. Dodaj curry w proszku i za minute umyty i podzielony a rozyczki kalafior wraz z obranymi i pokrojonymi w kostke ziemniakami. Dodaj przyprawe garam masala i szczypte soli. Wlej szklanke wody, zmniejsz ogien i  gotuj pod przykryciem do miekkosci ok 20 minut. W polowie gotowania dodaj groszek.Kilka minut przed koncem dodaj posiekana pietruszke odstawiajac troche do dekoracji.
Podawaj curry z ryzem lub chlebem.
Smacznego!






No comments:

Post a Comment