Wednesday, 27 July 2011

Tarta z gruszka i octem winnym...

Okrylam niedawno jak szybko i prosto mozna przygotowac tarty zwlaszcza jak mam w domu gotowe ciasto francuskie. Nowoscia jest dla mnie totalnie niezwykle laczenie slodkich owocow z chociazby niebieskim serem ale i ulubionym smakiem. Polubilam pomysl pani Agnieszki Kreglickiej z jednego z ostatnich numerow 'Obcasow' na tarte z gruszkami w towarzystwie porow i niebieskiego sera i sporo iloscia czosnku. Mysle ze wzrorowany na francuskiej jablkowej tarcie tatin mocno maslanej. Niesamowita uczta dla podniebienia...





Tarta tatin gruszkowo-porowa
Pear and leek tart tatin

2 gruszki
1 male pory
2 zabki czosnku
30-40g masla
1 lyzeczka suszonego tymianku
ocet winny z cherry
sol
pieprz
cukier
300g ciasta francuskiego
80g serla plesniowego niebieskiego
1 lyzeczka soli grubokrystalicznej
30g orzechow wloskich opcjonalnie


Gruszki obierz, pokroj na polowki,usun gniazda nasienne, pokroj na osemki. Rozpusc na patelni polowe masla, dodaj gruszki, usmazje do miekkosci doprawiajac do smaku sola, cukrem, pieprzem i skrapiajac octem pod koniec smazenia. W osobnej patleni na pozostaym masle usmaz do miekkosci pokrojone w tlarki pory wraz z drobno posiekanym czosnkiem i tymiankiem. W naczyniu do pieczenia tart uloz plastry gruszki, przykrj warstwa por, pokrusz 2/3 sera plesniowego niebieskiego i przykryj rozwalkowanym cienko ciastem fracuskim ktorego brzegi wsun do srodka. Nakluj kilkakrotnie ciasto widelcem, posyp krysztalkami soli i piecz w temepraturze 160st C okolo 20 minut az ciasto nabierze zlotego koloru i sie podniesie. Po kimu minutach od wyciagniecia z piekarnika przyloz talerz do formy i odwroc szybkim ruchem do gory dnem-ciasto powinno gladko zsunac sie na talerz. Serwuj na cieplo z reszta pokruszonego sera i kawalkami orzechow wloskich i zielona salata.
Smacznego!


 




3 comments:

  1. Brzmi tak niesamowicie że musze to zrobić:)
    Ja też szaleję z przełamywaniem stereotypów..pozdrawiam:)

    ReplyDelete
  2. podoba mi sie takie zestawienie smakow, pycha:)

    ReplyDelete
  3. swietne polaczenie, lekko zaskakujace ale smaczne:)

    ReplyDelete