Wednesday, 27 July 2011

Iranskie chlebki...

Plaskie iranskie chlebki (barbari bread) w jez. perskim - nan-e barbari tak naprawrawde rodowodem wywodza sie z dawnej persji i nazywane sa rodzajem plaskich chlebow popularnych w dzisiejszym Iranie. Sama nazwa Barbari oznacza 'zwiazanym z Barbars'-grupa ludzi zyjacych w Khorasan blisko wschodniej granicy iranskiej. Wspomniany chleb zgodinie z opisem z Wikipediii podobno jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych w Iranie. Podawany w wielu restauracjach obowiazkow z serem Tabriz produkowanym z owczego mleka przypominajacego ser feta.Inne chlebki iranskie to Taftan-chleb na zakwasie wywodzacy sie z kuchni perskiej jak rowniez ze stanu Uttah Pradeshi z dodatkiem szafronu i niewielkiej ilosci kardamonu w proszku pieczony w glinianym  piecu oraz lavash-podobny do krakersow suchy chleb czasami posypywany ziarnami sezamu lub makiem, uzywany jeszcze miekki jako wrap, w kanapkach, kebabach, rozmiekszany woda z dodatkiem masla i sera; sheermal-srednio slodki chlebek naan z dodatkiem cieplego mleka z cukrem i szafronem; sangak( nan-e sangak)- prostakantny, lub trojkatny pelnoziarnisty wyrabiany na zawkasei chlebek, 'sang' w jezyku perskim oznacza kamien lub zwir i sangak-maly kamien-dotyczy sposobu wypiekania chleba na lozu goracych kamieni rzecznych w piekarniku, istnieja dwie odmiany chleba-prosta i ta z dodatkiem sezamu lub maku.Zrodlo: Wikpedia.

Wspomnany chlebki nie wymagaja skomplikowanej procedury produkcji. Podobnie jak je wyrabia sie wiekszosc znanych chlebow z maki pszennej. Doskonale nadaja sie do maczania we wszelakich dipach. Niestety nie zachowuja dlugo swiezosci-warto spozyc je w ciagu 2 dni.



 

Iranskie chlebki
Íranian flatbread Barbari
6 malych chlebkow

225g maki bialej chlebowej
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka drozdzy instant lub 15g swiezych drozdzy
140ml cieplej wody
olej

W miseczce wymieszaj drozdze z woda. Odstaw na okolo 10 minut az drozdze sie uaktywnia i na powierzchni pojawi sie piana. W duzej misce umiesc make wraz z sola, wlej rozrobione drozdze. Wymieszaj i wyrabiaj recznie dosypujac wiecej maki w razie ptrzeby aby ciasto zbytnio nie kleilo sie do rak okolo 8 minut az ciasto bedzie gladkie i elastyczne. Przeloz je do naoliwonego pojemnika, przykryj i odstaw na godzine do podwojenia objetosci. przeloz na wysypana maka stolnice. Podziel ciasto na 6 czesci. Kazda recznie lub za pomoca walka uformuj w plaskie owalne chlebki rozmiaru 10x5. Uloz je na lekko posypana maka blache do pieczenia zachowujac odstepy pomiedzy nimi. Kazdy natnij ukosnie 3-4 krotnie. Posmaruj oliwa, przykryj i ponownie odstaw do wyorsniecia na 20 minut. Wstaw do rozgrzanego do 180st C piekarnika(termoobieg) i piecz 12-15 minut lub kiedy chlebki nabiora koloru bladego zlota. Serwuj cieple.
Uwagi: chlebki mozna posypac dla urozmaicenia sezamem, kminkiem lub makiem przed wstawieniem do piekarnika.
za 'Baking' Martha'y Day z niewielkimi zmianami.








5 comments:

  1. Cześć

    Z chcęcią przygotowałabym takie chlebki irańskie. Na studiach miałam nawet przedmiot związany z kulturą Iranu, jednak kuchnia mnie ominęła:) Jak na pieczywo drożdżowe dwa dni to całkiem przyzwoity wynk. Mi z wyglądu przypominają troszkę ciabatty.

    Pozdrawiam

    Atria

    ReplyDelete
  2. Pyszne muszą być.Lubię takie wschodnie pieczywo.
    Pozdrowienia!

    ReplyDelete
  3. Bardzo ciekawe chlebki. Mi również z wyglądu przypominają ciabatty ale chętnie spróbuję bo przyznam, że kuchnia Iranu jest mi całkiem obca a na pewno warto to zmienić :-)

    ReplyDelete
  4. A to moj Nan-e-barbari - http://mirosixgotuje.blox.pl/2011/03/Nan-e-Barbari.html

    Dla zainteresowanych kuchnia iranska mam na blogu rowniez kilka innych przepisow :)))

    ReplyDelete
  5. tez bylam i jestem zainteresowana wypiekaniem roznosci z roznych krancow swiata...mirosix-swietne u Ciebie sa przepisy kkuchni iranskiej, musze sie kiedys skusic na sprobowanie co poniektorych:)

    ReplyDelete