Saturday 6 August 2011

Kus kus z cebula po marokansku...

We wspomnianej w jednym z poprzednich postow restauracji marokanskiej do tangine podano goracy kus kus zwienczony skarmelizowana cebula, ktora bardzo mi smakowala. Udalo mi sie odtworzyc ten sam smak:zmieniajac nieco znaleziony przepis-polaczenie tradycyjnie w marokanskiej kuchni  uzywanych przypraw jak cynamon, imbir, kurkuma, pieprz i dlugie duszenie cebuli zaowocowalo uzyskaniem smacznej pasty, ktora doprawia sie wlasnie wspomniana kasze, jak i tangine czy grilowane miesa oraz moze po prostu sluzyc jak dip jedzony z chrupiacym chlebem. Slodka werja wybrana przeze mnie nazywana jest mezguelde z cynamonem, a pikantna z pieprzem cayenne, papryka, kurkuma, kminem-mezgueldi m'chermel.




Marokanski cebulowy dip z cynamonem
Mezgueldi with cinamon

500g cebuli w oryginanlym przepisie 1kg
1/2 szklanki oliwy lub oleju
2 lyzki cukru
1 i 1/2 lyzeczki cynamonu
1 lyzeczka imbiru
1/2 lyzeczki kurkumy
1/4 lyzeczki soli
1 lyzka pieprzu czarnego
szczypta szafronu (opcjonalnie)

Pokroj cebule w poltalarki. Umiesc w garnku, dodaj reszte skladnikow, lyzke wody, wymieszaj i dus na najmniejszym ogniu od pol godziny do godziny az cebula zmieknie i sie skarmelizuje.
Podawaj jako dodatek do dania glownego,miesa lub  dip do chleba. Ja podalam do kus kusu wymieszanego z niewielka iloscia masla.
Smacznego!









No comments:

Post a Comment