Saturday 6 August 2011

Tangine z ciecierzycy i marchewki...

Tangine to marokanska nazwa na dlugo gotujacy sie rodzaj gulaszu, w naczyniu ze stozkowata przykrywka,  ktory moze hyc wegetarianski lub miesny. Marchewka z ciecierzyca w towarzystwie miodu, rodzynek, ras el hanout serwowana z ciecierzyca udekorowana skarmelizowana na slodko cynamononowo cebula i salatki pomidorowo-ogorkowo-pomaranczowej...Coz moge dodac, bylo pysznie!:) Przepis ukryty tu




Marokaski gulasz z marchewki i ciecierzycy
Carrot and chickpeas tangine

4 marchewki
300g namoczonej przez noc  ugotowanej do miekkosci ciecierzycy
1 cebula
3 zabki czosnku
1 lyzeczka swiezego imbiru
1 lyzeczka kurkumy
1 i 1/2 lyzeczki cynamonu w proszku
3/4 lyzeczki czarnego pieprzu
1/2 lyzeczki pieprzu cayenne
1/3 przyprawy ras el hanout koniecznie z dodatkiem platkow rozy
3 lyzki posiekanej pietruszki lub kolendry
3-4 lyzki miodu plynego
1/4 szklanki rodzynek
1/2 szklanki bulionu drobiowego
2 lyzki oliwy

W glebokim garnkulub naczyniu do tangine rozgrzej oliwe, dodaj posiekane cebule z czosnkiem. Dodaj przyprawy-imbir, kurkume, cynamon, ras el hanout, pieprz czarny i cayenne, pietruszke lub kolendre i pokrojone w szerokie slupki marchewki. Dolej bulion wraz ze szklanka wody i dus na srendim gazie do miekkosci warzyw okolo 25 minut. Dodaj miod, ciecierzyce, rodzynki i gotuj na malym ogniu kolejne pol godziny dolewajac w rzie potrzeby wiecej wody i doprawiajc do smaku wieksza iloscia miodu lub przypraw. Gotuj do ulubionej gestosci potrawy. Serwuj posypane posiekana zielenina z dodatkiem kus kus lub chleba.
Smacznego!




















No comments:

Post a Comment