Sunday 21 August 2011

Spaghetti con zucchine a buccia di limone czyli...Spaghetti z cukinia i skorka cytrynowa...

Cukinia znajduje sie zdecydowanie w grupie moich ulubionych warzyw. Sama w sobie jest malo wyrazista w smaku, rozkwita tylko w towarzystwie. Najbardziej lubi sie z czosnkiem, zecydowanie. Z cytryna rowniez zwlaszcza w proponowanym przez Gino D'Acampo daniu. Makaron z cukinia zyskujaca na swiezosci smaku dzieki dodatkowi swiezo startej skorki cytrynowej, uprazonych nasion sosny i wyrazistosci przez posypanie gotowej potrawy startym parmezanem..




Spaghetti z cukinia i skorka cytrynowa
Spaghetti with courgettes and lemon zest
1 porcja


80g makaronu spaghetti
1 cukinia
3 lyzki oliwy
2 lyzki nasion sosny
starta skorka z 1/2 cytryny
2 lyzki drobno startego parmezanu
szczypta suszonego czerwonego chili
sol do smaku


Zetrzyj cukinie na dronych oczkach tarki. Odcisnij nadmiar soku. Na patelni rozgrzej oliwe, dodaj cukinie i smaz przez 5 minut na srednim ogniu. Dodaj platki chili, nasiona sosny oraz skorke starta z cytryny. Smaz calosc przez okolo 3 minuty i na koniec posol do smaku i zamieszaj.

W garnku zagotuj woda, ktora lekko posol. Wrzuc makaron i gotuj, az bedzie on polmiekki, ale lekko jeszcze twardawy w srodku- al dente. Odsacz i goracy dodaj do podsmazonej cukinii. Smaz przez pol minuty intenswynie mieszajac.
Serwuj potrawe zaraz po przygotowaniu posypana parmezanem.
Smacznego!





1 comment:

  1. No boskość..cukinia to jedno z moich ulubionych warzywek a aromat cytryny kcham...widze to z buccatini:)

    ReplyDelete