Monday, 22 August 2011

Zupa-krem z zielonego groszku....

Kilka chlodniejszych dni wystarczylo, abym podchwycila lekkie przezebienie. W takich dniach jedyne o czym marze jest miseczka zupy gladko zmiksowanej, goracej z mnostwem czosnku z kromka chleba. Zawsze dziala. Przyjemnie kremowa, sycaca(dodalam porcje skrobii w postaci ziemniaka) z delikatnym aromatem szynki, malo skomplikowana...




Zupa-krem z zielonego groszku
Cream soup with green peas

2 szklanki mrozonego groszku
1 ziemniak
3 zabki czosnku
1 cebula
1 litr bulionu o smaku szynki
1 lyzka oleju


W garnku rozgrzej olej, dodaj posiekany czosnek z cebula. Smaz przez chwile az warzywa zmiekna. Dodaj pokrojony w gruba kostke ziemniak i po minucie dodaj groszek. Zalej calosc przygotowanym bulionem. Przykryj i gotuj na srenim ogniu ponad pol godziny, az groszek bedzie juz prawie sie rozpadal i wydzielam intensywny aromat.Ostudz zupe, a nastepnie zmiksuj na puszysty krem.
Serwuj zupe udekorowana kleskem z miekkiego serka i pietruszka.
Smacznego!






 








1 comment:

  1. Zjadłabym taką groszkową :) soczyście zieloną :)

    ReplyDelete