Thursday, 1 September 2011

Chlebek orkiszowy...

Im wiecej sie ucze, tym mniej wiem...Uswiadamiam sobie, przegladajac rozne blogi, ile jeszcze moge nauczyc sie w kwesti gotowania, ile technik, produktow, sekretow kuchni swiata czeka jeszcze na okrycie przeze mnie. Ale jak twierdzi  bohaterka 'Milosnej diety', dobrze jest probowac...i probuje..Czasami zachwycam sie wynikiem a czasami po prostu przymierzam sie do kolejnej proby...Podobnie jak male dzieci uczace sie chodzic-pomimo upadkow wielkokrotnych, nie poddaja sie...Z  moim gotowaniem coraz lepiej....
Ostatnio upieklam prosty chlebek z maki pelnoziarnistej orkiszowej o zwartej strukturze, intensynwym lekko orzechowym aromacie, przyjemnie ciezki i cudownie zaspokajajacy apetyt...Tak lubie....
Przepis z opakowania DovesFarmOrganic.



Pelnoziarnisty chlebek orkiszowy
Wholegrain spelt bread(Roman style bread)

250g maki pelnoziarnistej orkiszowej
1/2 lyzeczki soli
1/2 lyzeczki drozdzy instant
1 lyzeczka miodu
200ml cieplej wody
1 lyzeczka oliwy

Rozpusc miod w wodzie. W misce umiesc make, dodaj sol, drozdze, wlej miod. Wymieszaj. Wlej oliwe i wyrabiaj ciasto przez kilka minut, az bedzie elastyczne. Przeloz do wysmarowanej oliwa keksowki, przykryj i odstaw na 25 minut w cieple miejsce do wyrosniecia.
Piecz w temperaturze 180st C (termoobieg) okolo 20-25 minut.
Smacznego! 










 






5 comments:

  1. Na pewno sycący i pyszny chlebek,kromeczka na sniadanko z powidłami byłaby idealna;)

    ReplyDelete
  2. Witaj,

    Mam małe pytanie techniczne odnośnie miodu. Najpierw mam rozpuścić miód w wodzie czyli 1 łyżeczkę, a później kolejną łyżeczkę dodać do mąki, soli itd.? Pytam, bo chcę upiec ten chlebek.

    kokoshai

    ReplyDelete
  3. Kokoshai- miod, ktory na samym poczatku rozpuszczas w wodzie dodajesz pozniej do maki i reszty skladnikow na chleb, powodzenia:)

    ReplyDelete
  4. Zrobiłam chlebek dziś rano. Jest pyszny tylko nie urósł mi tak jak Twój. Mój ma raczej zbitą konsystencję. Nie wiem dlaczego tak się stało. Wyszedł o połowę mniejszy.

    kokoshai

    ReplyDelete
  5. Przyczyn moga byc dwie-albo slabe drozdze albo niewystarczajace wyrobienie ciasta. Z doswiadczenia wiem ,ze maka mace nierowna nawet jesli sa tego saego rodzaju ale z innej firmy moga miec troche inne wlasciwosci-np wymagac wiecej plynow, dluzszego wyrabiania itp
    Sprobuj ponownie, ciesze sie,ze smakuje:)

    ReplyDelete