Wednesday 7 September 2011

Tajska kokosowa zupa z dyni..


Tajowie sa mistrzami w oszczedzaniu czasu na gotowanie. Potrawy przygotowuje sie doslownie w mgnieniu oka, a smak oznacza poczucie totoalnego blogostanu dlugo po posilku. W czasie kiedy pokroilam warzywa i ugotowalam zupe, moznaby bylo po prostu pojsc do pobliskiego sklepu, zakupic gotowa potrawe, wrocic i ja podgrzac. I tak do tajskiego posilku zasiadly dwie osoby(w tym ta, ktora uznala, ze domowy posilek nigdy nie dorowna gotowemu:0).
A wspominalam powyzej tajska zupe z dyni z dodatkiem mleka kokosowego i chrupiacym soczystym ogorkiem zwiazana aromatm swiezej kolendry. Poezja smaku i koloru!




Kokosowa zupa z dyni
Coconut pumpkin soup

1 dynia pizmowa
1 papryka czerwona
2 filety z ryby najlepiej morskiej i/lub garsc krewetek
1 czerowna papryczka chili lub 1/2 lyzeczki suszonych platkow chili lub pieprz cayene
1/2 ogorka
2-3 zabki czosnku
3-4 lisci limonki
2 male cebulki szalotki lub 1/3 czerwonej cebuli
2-3 lyzeczki pasty krewetkowej (pominelam)
2 lyzki sosu rybnego
2 lyzki soku cytrynowego
2-3 lyzeczki cukru
6 szklanek bulionu drobiowego
1/2 400ml puszki mleka kokosowego
garsc bazyli lub kolendry

Czosnek i papryczke drobno posiekaj. Reszte warzyw pokroj w wieksza kostke. Rozgrzej olej w glebokim garnku. Dodaj cebule, czosnek i papryczke. Chwile smaz do uwolnienia sie aromatu, po czym wlej bulion i dodaj liscie limonki. Zagotuj, zmiejsz polomin i dodaj dynie, ktora gotuj do miekkosci tj. okolo 8 minut, kiedy widlcem swodobnie bedzie mozna ja przekluc. W czasie gotowania dodaj paste krewetkowa, sok z cytryny, sos rybny oraz cukier. Kiedy dynia bedzie juz wystarczajaco miekka, dodaj rybe wraz z papryka. Gotuj 2 minuty, po czym zmniejsz plomien na najmniejszy i wlej mleko kokosowe i dodaj ogorek. Dopraw zupe wedlug swojego gustu dodajac wiecej soli, cukru, chili soku z cytryny czy sosu rybnego.
Zupe podawaj posypana posiekanymi ziolami.
Smacznego!


 







1 comment:

  1. W 100% się zgadzam! Uwielbiam kuchnię tajską za szybkość przygotowywania tych wszystkich pysznych potraw! Niby fast food, ale jaki pyszny!

    Zupy z dodatkiem mleczka kokosowego uwielbiam!

    ReplyDelete