Wednesday, 7 September 2011

Sliwkowa granola...



Od wielu juz lat z przyjemnoscia na ekspresowe sniadanie szykowalam sobie musli czy inne platki. Obowiazkowo z dodatkiem swiezych owocow, ewentualnie slodzikiem w postaci kawalkow masy marcepanowej, miodu ,syropu rozanego...Mozliwosci jest tak wiele...Wczoraj po raz pierwszy pokusilam sie o upieczenie wlasnej granoli. Jeszcze ciepla M. probowal i sam zgodzil sie ze mna, ze domowa zdecyodwanie smacnziejsza jest od kupnej. Sama decyduje co do niej dodaje,wszystkie skladniki sa naturalne, a co, najwazniejsze- moge dowolnie laczyc skladniki otrzymujac taki smak chrupiacej mieszkanki, na jaki aktualnie mam ochote....
W mojej pierwszej granoli dominuja orzechy laskowe, a z nimi lacza sie migdaly, suszone sliwki, daktyle. Skladnikiem laczacym byl miod i sok jablkowy. Pyszne!

Granola z orzechami laskowymi i sliwkami
Granola with hazelnuts and prunes

1 i 1/2 kubka platkow owsianych
1/2 kubka kaszy owsianej (oatmeal)
2 lyzki nasion slonecznikowych
2 lyzki nasion z dyni
2 i 1/2 nasion sezamu
2 lyzki migdalow w skorce
2 lyzki nasion siemienia lnianego
7 suszonych daktyli
6 suszonych sliwek
3 suszone figi
3 lyzki suszonej porzeczki
2 lyzki oleju
2 lyzki miodu
3/4 kubka soku jablkowego bezcukrowego


Do miski wsyp nasiona, platki owsiane, kasze i migdaly. Dodaj miod, olej i sok. Wymieszaj dobrze calosc az potworza sie posklejane ze soba grudki. Blache wyloz fola aluminiowa. Wysyp mieszanke i wyrownaj. Nastaw piekarnik na 140st C i piecz godzine co mniej wiecej 10 minut mieszajac mase. Wylacz piekarnik. Dodaj suszone owoce, wymieszaj i wloz blache z powrotem do piekarnika zostawiajac lekko uchylone drzwiczki do calkowitego ostudzenia sie granoli. Zimna mieszanke rzeloz do sloiczka i dobrze zakrec.
Smacznego! 



 




1 comment:

  1. mam słabośc do granoli.. lubię ją bardzo :-)

    ReplyDelete