Saturday 15 October 2011

Dal z fasoli mung i czerwonej soczewicy w stylu Punjabu...

Dal czyli gesta pozywna zupa na bazie roznych kompozycji grochu, fasoli czy soczewicy, przypraw i ziol. Popularna w Indiach. Kazdy stan na swoje regionalne wyprobowane przepisy. Punjab jest polnocnym stanem Indii. Charakteryzuje sie lagodniejszym podjesciem do ilosci pikantych przypraw wiec potrawy z tego regionu praktycznie kazdy bez problemu moze spozywac. Inaczej rzecz ma sie w Kerali, gdzie chili dodaje sie do dan naprawde hojna reka. Ponizszy przepis jest naszym ulubionym wykorzystaniem zielonej fasoli mung(choc w oryginalnym przepisie poleca sie uzyc zoltej odmiany). Pyszne sycace dal mi najbardziej smakuje z cieplym naanem....






Dal z zielonej fasoli mung i czerwonej soczewicy z Punjabu 
Green moong bean and red lentil dal from Punjab 
 

1/2 szklanki zielonej fasoli mung

 1/2 czerwonej soczewicy
1/2-3/4 lyzeczki kurkumy
1/2-3/4  lyzeczki czerwonego chili w proszku
sol

tadka:

1 lyzeczka ghee
 3/4 lyzeczki nasion kminu(cumin)
10 lisci curry
1/2 cebuli
2 srednie pomidory
2 zielone papryczki chili
swieza kolendra do przybrania






Oplucz fasole i soczewice pod biezaca woda. Wloz do garnka. Zalej woda i dodaj kurkume, proszek chili i sol do smaku. Zagotuj. Gotuj bez przykrycia do miekosci ziarenek. Chodzi rowniez o to aby zachowaly jeszcze swoj ksztalt.
W miedzyczasie zaczni przygotowywac tadke- czyli podsmazonych przypraw, ktore pozniej dodasz do gotujacej sie fasoli. Na patelnina srednim plomieniu rozgrzej ghee. Dodaj ziarenka kminu. Kiedy zaczna pryskac, dodaj liscie curry i za chwile drobno posiekana cebule i papryczki chili. Kiedy cebula nabierze lekko rozowego koloru(jesli uzywasz cebuli czerwonej) i zmieknie, dodaj drobno pokrojone pomidory i smaz, do ich z kolei miekkosci. Cala zawartosc patelni wlej do garnka z fasoal i soczewica. Dopraw ewentualnie do smaku sola, ghee i posyp posiekana kolendra.
Podawaj z chlebkiem roti, ryzem lub naanem.
Smacznego!


No comments:

Post a Comment