Tuesday 8 November 2011

Tarta na Halloween...z dynia

Moda na pieczenie ciast dyniowych(pumpkin pie) prawdopodobnie przyszla z Ameryki. Tam obowiazkowo powinna pojawic sie na stole w okresie Halloween i swiat Bozego Narodzenia. W tym roku po raz pierwszy zaopatrzylam sie w dwie sluszego rozmiaru dynie. Jedna po oproznieniu posluzyla za latarnie z cudnym wzorem glowy wilka,


a wnetrze dyni zostalo wykorzystane do upieczenia miedzy innymi wspomnianej tarty. Nadal czeka na swoje przeznaczenie druga dynia....
Przejrzalam wiele przepisow na ciasto dyniowe.Sugerowalam sie przepisami tutaj i tu tworzac swoja wersje. Podobne jest do tarty-podstawa jest kruche ciasto, ktore ja lubie wpierw troche podpiec, dzieki czemu zachowuje swoja kruchosc nawet po wlaniu  i upieczeniu plynnej masy dyniowej. Do masy dodaje sie cieple, aromatyczne przyprawy podobnie jak do naszego piernika-cynamon, galka muszkatolowa, gozdziki. Mysle, ze spokojnie mozna komponowac swoja ulubiona mieszanke. Ciasto mozna podawac z ubita smietana, posypane cukrem pudrem, polewac sosem waniliowym czy na cieplo z galka lodow waniliowych. Ja polecam z waniliowa kwasna smietana ubita z niewielka iloscia melasy.




Dyniowa tarta
ciasto:

1.5 szklanki maki pszennej
3/4 masla
1/3 szklanki zimnej wody
szczypta soli
1 lyzeczka cukru pudru
masa:
2 szklanki dyniowego puree
1.5 szklanki zageszczonego mleka
1/2 szklanki brazowego cukru
1/4 cukru
1 lyzeczka cynamonu
1/2 lyzeczki zmielonej galki muszkatolowej
1/3 lyzeczki zmielonych gozdzikow
1/2 lyzeczki mixed spice( jest to brytyjska, znana rowniez w Ameryce mieszanka przypraw zawierajaca m.in. cynamon, galke muszkatolowa, gozdziki, imbir, kolendre, kminek, pieprz cayenne)

Make i maslo umiesc w misce i ugniataj rekami do otrzymania piaskowej konzystencji. Dodaj sol i cukier i dolewajac w razie potrzeby troche wody wyrabiaj ciasto do momentu otrzymania zwartej, gladkiej masy. Uformuj ciasto w kule, zawin w folie spozywcza i wstaw na 15-25 minut do zamrazalnika.
W glebokim naczyniu umiesc wszystkie skladniki i wymieszaj dobrze do otrzymania piankowej, puszystek masy. 
Przygotuj sobie glebsza forme do tart i posmaruj ja delikatnie maslem. Przeloz do niej ciasto i rekami rozprowadz rowno po powierzchni pokrywajac rowniez scianki. Przykryj folia aluminowa, na ktora wysyp fasolki do pieczenia i piecz w temperaturze 165stC(termoobieg) 10-15 minut. Po tym czasie usun fasolki i folie, ponakluwaj ciasto widelcem i dopiekaj kolejne 5-10 minut. Wyjmij z piekarnika i wlej mase dyniowa. Piekarnik nastaw na 190st C i wstaw ciasto. Piecz  15 minut. Nastepnie zmniejsz temperature do 150st C i dopiekaj 30-40 minut. Studz ciasto na kratce.
Podawaj z waniliowa kwasna smietana z odrobina melasy.
Smacznego!



1 comment: