Thursday 5 January 2012

Swiateczny bigos

Dlugie oczekiwanie, cierpliwe przygotowania....i juz jest po swietach. W okresie bozonarodzeniowym nie mialam czasu na wpisywanie postow, ale nadrabiam to teraz. Bigos w moim domu pojawia sie czesto na swiatecznym stole. Pojawia sie w nim niecodzienny dodatek w postaci ketchupu, ale moim zdaniem doskonale wzmacnia on smak potrawy. Jako, ze jest swiatecznym bigosem, dodalam troche grzanego wina co dodatkowo sprzyja wyrazistosci dania.Nie mozna pominac tutaj kolejnego waznego skladnika,ktorym jest jalowiec. Bigos gotuje sie doslowenie dwie godziny i juz wkrotce potem mozna zabrac sie do jedzenia:)



Swiateczny bigos


1kg kapusty kiszonej
1 srednia glowka kapusty 
2 marchewki
500g miesa-ja uzylam mieszanki mies: wedzonego boczku, podwedzanych kielbas i parowek
2 duze cebule
5 srednich zabkow czosnku

liscie laurowe
100g namoczonych przez noc lesnych grzybow suszonych
5 suszonych sliwek

ziele angielskie
pieprz czarny w ziarenkach

owoce jalowca
ketchup ziolowy pikatny
100 ml gotowego wina grzanego
sol
pieprz


Kapuste kiszona zalej zimna woda, zagotuj i po kilku minutach odsacz. Czynnosc powtorz, az pozbedziesz sie nadmiernej kwasnosci kapusty. Zalej swieza woda. Zagotuj. Dodaj marchewki obrane i starte na tarce, kilka lisci laurowych, ziela angielskiego, pieprzu i gotuj na srednim ogniu pod przykryciem okolo pol godziny. Posiekaj swieza kapuste. Wloz do oddzielnego garnka. Zalej woda w ilosci 1/3 ilosci kapusty i gotuj pol godziny dolewajac wode w razie potrzeby i doprawiajac podobnie jak kapuste kiszona mieszanka lisci laurowych, ziela angielskiego i pieprzu. Obie kapusty pod koniec gotowania dopraw do smaku sola i pieprzem.
Kielbasy pokroj w srednia kostke, cebule i czosnke drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebule i czosnek. Kiedy leko zbrazowieja, dodaj mieso. Smaz okolo pol godziny, az miesa uwolnia tluszcz i beda lekko chrupiace.
Do wiekszego garnka, w ktorym gotuje sie kapusta kiszona, przeloz ugotowana kapuste biala z pozostalym plynem, dodaj podsmazone miesa. Calosc przemieszaj, dopraw do smaku jalowcem, dodatkowymi lisci laurowymi, pieprzem i zielem angielskim. Dodaj grzyby  wraz z plynem , w ktorym sie moczyly oraz drobno posiekane sliwki. Dus bigos mieszajac od czasu do czasu i dolewajac w razie potrzeby wody okolo dwoch godzin. W polowie gotowania wlej wino, dopraw ponownie do smaku wczesniej uzytymi przyprawami i dodaj kilka lyzek ketchupu.
Bigos zyskuje na smaku doslownie kazdego dnia.


Smacznego!




No comments:

Post a Comment