Thursday 5 January 2012

Salatka jarzynowa

Od zawsze byla w moim domu. Pojawiala sie na stole zwlaszcza w okresie swiat Wielkiej Nocy lub Bozonarodzeniowych choc nie tylko. Obowiazkowo ze swieza pietruszka i mnostwem majonezu czasami z niewielkim dodatkiem musztardy dla zaostrzenia smaku. Smak zapamietany z dziecinstwa...



Tradycyjna salatka jarzynowa 
3 ziemniaki
2 pietruszki korzenna czesc
3 marchewki
maly kawalek selera
3 jajka
1/2 pora
5 srednich ogorkow kiszonych
100g kukurydzy z puszki
75g groszku z puszki
majonez
sol
pieprz
garsc swiezej pietruszki

Podane powyzej proporcje sa tylko propozycja. Dostosuj do wlasnych preferencji. Ziemniaki, marchewke, pietuszke i selera ugotuj do miekkosci tak, aby nadal zachowaly forme. Ugotuj jajka na twardo. Ugotowane warzywa, jajka, ogorki pokroj w kostke. Dodaj posiekany z plasterki por, odsaczony groszek i kukurydze. Dopraw do smaku sola, pieprzem, posiekana natka pietruszki i majonezem. Wymieszaj i wstaw do lodowki na minimum godzine przed podaniem.

Smacznego!  

 

1 comment:

  1. lubie powracac od czasu do czasu do tej salatki:)

    ReplyDelete