Wednesday 22 February 2012

Diamentowy marokanski chlebek....

Chlebek spozywany w dowolnej porze dnia-na sniadanie, do obiadu , do kawy czy jako baze do kanapek. Stworzony z mieszanki kaszy manny i maki pszennej, ktora dowolnie mozna zmieniac. Ozdobnie nacinany z wierzchu w diamenty-romby z dodatkiem nasion sezamowych i czarnuszki i dlugo zachowujacy swiezosc....


Khobz mzaweq czyli chleb z sezamem i czarnuszka
przepis stad

2 i 1/2 szklanki maki pszennej
1 i 1/2 szklanki kaszy manny drobno zmielonej
2  lyzeczki soli
1 lyzka cukru
2 lyzeczki nasion czarnuszki
2 lyzeczki sezamu
1 lyzka drozdzy instant
2 lyzki oleju
1 jajko 
okolo 1 szklanki cieplej wody
dodatkowa maka do wyrabiania ciasta
dodatkowa kasza manna do wysypania blachy
do posmarowania buleczek:
1 zoltko
dodatkowe 2 lyzeczki sezamu 


          Przygotuj sobie duza blache do pieczenia i wysyp ja delikatnie kasza manna. Rozpusc drozdze w cieplej wodzie z cukrem. Odstaw na 5 minut. Dodaj jajko i oliwe. Zamieszaj. W misce umiesc suche skladniki, wymieszaj i wlej rozpuszczone drozsze.  Wyrabiaj ciasto okolo 10 minut az bedzie ono gladkie i elastyczne. Uformuj jeden duzy okragly bochenek lub okolo 6 sredniej wielkosci okraglych buleczek. Przykryj i odstaw do wyrosniecia na 15 minut. Po tym czasie splaszcz buleczki/chleb na grubosc odpowiadajaca 1/2-1cm i ponownie odstaw na godzine przykryte do wyrosniecia w cieple miejsce. 
Rozgrzej piekarnik z termooobiegiem do 195st C. Buleczki delikatnie natnij w romby, posmaruj roztrzepanym zoltkiem i posyp sezamem. Piecz okolo 12minut (lub okolo 20 minut chleb w zaleznosci od posiadanego piekarnika) do lekkiego zezlocenia i gluchego odglosu w momencie popukania od spodu. Studz na kratce.
Smacznego! 

2 comments:

  1. kocham kuchnie marokańską, więc zdobyłaś moje serce :D
    pozdrawiam cieplutko
    Szana-Banana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. mmm bułeczki wyglądają bardzo smakowicie :)

    ReplyDelete