Thursday 15 March 2012

Chrupiace koperty z szynka, bazylia..

Mialam ochote na lekka kolacje z wloskim tematem. Urzekla mnie propozycja Agnieszki z blogu W kuchni Usagi. Banalnie proste klasyczne wloskie polaczenie szynki parmenskiej, bazyli, mozzarelli i pomidorkow(pozbawionych nasionek i plynu) zapakowane w ciescie francuskim moze byc pyszna kolacja w towarzystwie salatki i kieliszka wina...




Koperty z szynka, bazylia, mozzarella i pomidorem
na 6 sztuk
220g ciasta francuskiego
6 plastrow szynki parmenskiej
listki bazylii
6 plastrow mozzarelli
6 pomidorkow koktajlowych pozbawionych pestek
sol
pieprz

Na lekko posypanej maka powierzchni rozwalkuj ciasto. Potnij je na 6 dlugich prostokatow. Na kazdym z nich uloz kolejno szynke, bazylie, mozzarelle i czastki pomidora. Dopraw do smaku sola i pieprzem. Szynke zawin wokol nadzienia a nastepnie cale nadzienie przykryl=j ciastem zwijajac je na polowe tworzac w ten sposob prostokatna koperte. Brzegi dobrze zlacz i ozdob naciskajac zabki widelca na dlugosciach kopert.
Piecz w 180 st C do zrumienienia.
Podawaj na cieplo z salatka z octem balsamicznym i kieliszkim wina.



Polecam!

1 comment:

  1. Mozarella, bazylia, pomidory....Cos absolutnie dla mnie! pozdrawiam!:)

    ReplyDelete