Penang curry z watrobkami drobiowymi i fasolka szparagowa
200g watrobek drobiowych
2 zabki czosnku
1 cebulka szalotka
1 czerwona papryczka chili
3-4 lisci limonki (kaffir lime leaves)
garsc zielonej fasolki szparagowej pokrojowej wzdluz
smietanka i mleko kokosowe
sos z cytryny
sos ostrygowy
sos rybny
cukier
2 lyzki czerwonej pasty penang
listki bazylii
Watrobke pokroj na mniejsze kawalki. Polej kilkoma lyzkami soku z cytyny i odstaw na 20 minut. Przygotuj sobie reszte skladnikow. Fasolke gotuj 5 minut powinna zachowac swoj kolor i chrupkosc. Papryczke pokorj w plasterki i posiekaj czosnek i cebule.
Nagrzej wok. Dodaj kilka lyzke smietanki kokosowej-z wierzchu puszki z mlekiem kokosowym(w mojej jest 70%mleka kokosowego wiec w 3/4 powierzchni wytworzyla sie smietanka) i paste. Smaz na srednim ogniu dodajac wiecej smietanki lub niewielka ilosc wody, az pasta dobrze sie rozpusci. Nastepnie dodaj czosnek, cebule i papryczke z 2 lyzkami smietanki. Po minucie dodaj watrobki i pol szklanki wody. Dopraw do smaku sosami:rybnym, ostrygowym( po lyzce) szczypta cukru, lyzka soku cytrynowego i liscmi limonki. Przykryj i dus potrawe okolo 10-12 minut, az watrobka bedzie gotowa. Przed samym koncem gotowania dodaj fasolke. Dopraw ponownie potrawe zgodnie ze swoim smakiem-cytryna, cukrem, sosami. Gotuj kolejne 2 minuty.
Podawaj z liscmi bazylii, papryczka chili i gotowanym ryzem.
Smacznego!
Wyglada oblednie! Tez bardzo lubie tajska kuchnie, a watrobka to moje nowe odkrycie.
ReplyDelete