Saturday 3 March 2012

Tiramisu a'la trifle







Trifle to brytyjski deser skladajacy sie na warstwy ciasta biszkoptowego, dzemu, owocow, galaretki(czasami), custard'u-mlecznego, jajecznego gestego kremu i smietany kremowki, czasami z dodatkiem alkoholu-porto, sherry,brandy czy wina. Istnieje mnostwo wersji tego popularnego na Wyspach deseru. Ja mialam ochote na polaczenie trifle z tiramisu koniecznie z galaretka. Dominujacym smakiem jest aromat kawy, spod ktorego wylania sie delikatna kwasowosc czeresni i slodkosc dzemu rozanego...z orzezwiajacymi kostkami morelowej galaretki...Polecam:)



Kawowe tiramisu a'la trifle

paczka podluznych biszkoptow
szklanka mocnego naparu kawowego
3 lyzki brandy
1 lyzka kirsch
3 lyzki rozanego dzemu
1/2 szklanki konfitury/dzemu wisniowej z kawalkami owocow
1 paczka galalretki morelowej
1 opakowanie serka mascarpone
60g cukru pudru
400g puszka gotowego custard'u
kilka wisni do dekoracji
posypka bialej i ciemniej czekolady do dekoracji


Przygotuj galaretke. Zagotuj wode i wylacz gaz. Wsyp powoli proszek intensywnie mieszajac do dokladnego rozpuszczenia sie proszku. Przelej do prostokatnego opakowania i odstaw. Zimna galaretke wstaw do lodowki, az stezeje. Mozna na pol godziny wstawic do zamrazarki,aby przyspieszyc ten proces.
Zalej kawe goraca woda, ostudz i doslodz do smaku 2 lyzkami cukru. Wlej wiekszosc alkoholi. Wymieszaj.
Serek mascarpone ubij z custard'em. Doslodz do smaku. Dolej pozostala czesc alkoholi.Dobrze wymieszaj i wstaw do lodowki na pol godziny aby masa zgestniala.
W okraglym naczyniu uloz pierwsza czesc nasaczonych w naparze kawowym biszkoptow. Posmaruj je dzemem rozanym,posyp kostkami galaretki i przykryj mniejsza polowa masy serowej. Ponownie uloz warstwe namoczonych w kawie biszkotow, na ktore wyloz mase wisniowa, na nia rozrzuc kostki galaretki. Calosc przykryj pozostala masa z serka mascarpone. Udekoruj reszta galaretki, wisniami i posypka czekoladowa. Wstaw do lodowki na minimum godzine. 
Smacznego!












2 comments:

  1. Mmm, wygląda świetnie! Bardzo lubię trifle, a w stylu tiramisu - nic więcej nie potrzeba ;)

    ReplyDelete
  2. piekne zdjecia;)))), znowu jestem glodna i az mi wstyd za moj very fast food w Glasgow; musisz wydac ksiazke koniecznie tyle sklece na dobranoc;)))

    ReplyDelete