Lekki deser ze swiezych truskawek macerowanych w occie balsamicznym jak dla mnie jeden z lepszych jakie probowalam. Byl to dla mnie pierwszy raz probowania takiego polaczenia i z pozytywnym zakonczeniem. Ocet balsamiczny wzmacnia smak truskawek i nadaje lekko karmelowy, jednoczesnie ostrzejszy posmak. Mi bardo smakowal podany z lekko ubita smietanka i kruchymi maslanymi ciasteczkami.
Truskawki w blasamicznym occie i smietance
12 duzych trukawek
1 i 1/2 lyzki octu balsamicznego
1 lyzka cukru
3 lyzki smietanki
Truskawki podziel na polowki, ocet wymieszaj z cukrem, az ten sie rozpusc i zalej truskawki. Odstaw na 45minut do godziny. Kiedy truskawki lekko puszcza sok, deser bedzie gotowy.
Podawaj truskawki polane smietana.
Smacznego!
Polaczenie truskawek i octu balsamicznego najpierw wprawilo mnie w zdumienie, a potem - w zachwyt :)
ReplyDeleteAle te truskawki prawie zielone jeszcze ;(
ReplyDeleteczy warto kupowac truskawki o tej porze roku ???
Warto:)
ReplyDelete