Wednesday, 7 March 2012

Truskawki i ocet...balsamiczny



Lekki deser ze swiezych truskawek macerowanych w occie balsamicznym jak dla mnie jeden z lepszych jakie probowalam. Byl to dla mnie pierwszy raz probowania takiego polaczenia i z pozytywnym zakonczeniem. Ocet balsamiczny wzmacnia smak truskawek i nadaje lekko karmelowy, jednoczesnie ostrzejszy posmak. Mi bardo smakowal podany z lekko ubita smietanka i kruchymi maslanymi ciasteczkami.

Truskawki w blasamicznym occie i smietance

12 duzych trukawek
1 i 1/2 lyzki octu balsamicznego
1 lyzka cukru
3 lyzki smietanki


Truskawki podziel na polowki, ocet wymieszaj z cukrem, az ten sie rozpusc i zalej truskawki. Odstaw na 45minut do godziny. Kiedy truskawki lekko puszcza sok, deser bedzie gotowy.
Podawaj truskawki polane smietana.



Smacznego!

3 comments:

  1. Polaczenie truskawek i octu balsamicznego najpierw wprawilo mnie w zdumienie, a potem - w zachwyt :)

    ReplyDelete
  2. Ale te truskawki prawie zielone jeszcze ;(
    czy warto kupowac truskawki o tej porze roku ???

    ReplyDelete