Wednesday, 7 March 2012

Crepes z karmelizowanymi jablkami i brandy

Znany, ceniony, popularny francuski przysmak. Podawalam go w dzien podkoziolka znanego bardziej na Wyspach jako Dzien Nalesnika. Crepes czyli cienkie jak bibulka nalesniki nadziewane z karmelizowanymi maslanymi czastkami jablka i polane jablkowym brandy, Calvadosem, ktory mozna podpalic dla dodatkowego efektu:). Oparla sie na przepisach tutaj i tu.




Jablkowe crepese z Calvadosem 
ciasto:
1 szklanka maki pszennej
200ml mleka
2 jajka
3/4 lyzki rozpuszczonego masla
maslo do smazenia
maslane jablka:
2 jablka
40g masla
sok z cytryny
30g cukru
2 lyzki Calvadosu


Skladniki na ciasto dobrze ubij. Konzystencja powinna przypominac niezby gesta smietanke. Posmaruj powierzchnie patelni niewielka iloscia masla i smaz cienkie nalesniki. Przykryj sciereczka aby nie obeschly.
Jablka obierz i pokroj w grube plasterki. Polej je sokiem z cytryny i dobrze wymieszaj by nie sciemnialy.
Maslo podziel na polowe pomiedzy dwie patelnie. Na jednej z nich maslo, dodaj jablka i smaz je okolo 8 minut. Kiedy zmiekna i zezloca sie, dodaj 20g cukru i lekko je skarmelizuj dalej smazac na najmniejszym gazie.
Rozpusc niewielka ilosc masla na drugiej patelni ustawiajac najnizszy plomien.  Dodaj nalesnik, pokryj go dobrze rozpuszczonym maslem, posyl jego powierzchnie cukrem, zloz go na pol i na cwiartke i przesun na bok patelni. Powtorz ten sam proces z reszta nalesnikow.
Teraz do patelni z jablkami wlej lyzke brandy i podpal. Powinien pojawic sie niski niebieski plomien nad masa jablkowa, ktory szybko zgasnie.
Rowniez wlej Calvados do patelni z nalesnikami i ostroznie podpal.
Podawaj nalesniki na cieplo polane skarmelizowanymi jablkami i galka lodow waniliowych.



Smacznego!

1 comment:

  1. O Dniu Podkoziolka pierwsze slysze, ale Dzien Nalesnika zawsze chetnie celebruje :) Twoje crepes wygladaja naprawde pysznie, a galka lodow to doskonaly dodatek.

    ReplyDelete