Monday 7 May 2012

Czekoladowy sernik na zimno z mango

Lekki smakowity deser-sernik ma delikatna konzystencje przypominajaca mus i dobrze komponuje sie  ze swiezym mango i wafelkiem z karmelem...




Czekoladowy sernik na zimno z mango
 No bake chocolate cheesecake with mango
 
100g kremowego serka
75g ciemnej czekolady
1/2 lyzeczki pasty waniliowej
1 lyzka kwasnej smietany
1/2 lyzeczki wody rozanej
1 lyzka cukru
2 listki zelatyny 

1 mango
kawalek wafelka
1-2 lyzki karamelu

Zelatyne na 5 minut namocz w zimnej wodzie. Odscisnij z nadmiaru wody i wloz do 50ml gotujacej sie wody do rozpuszczenia sie. Odstaw. Serek przeloz do miski, dodaj nieco ostudzona roztopiona czekolade, pate waniliowa,smietane, schlodzona rozpuszczona zelatyne, cukier i wode rozana i wszystko razem dobrze wymieszaj. Przelej mase do kokilek i wstaw na minimum 3 godziny do lodowki.
Mango pokorj na kawalki. Czesc odstaw do dekoracji a reszte zblenduj a nastepnie przeloz do rondelka, dolej trcohe wody i cukru i podgotuj do zgestniecia.
Z wafla foremka do ciastek wykroj gwiazdki i posmaruj gotowa masa karmelowa.
Kokilki zanurz na chwile w goracej wodzie, przeloz na talerzyk. Udekoruj kawalkami mango, sosem z mango i waflowymi gwiazdkami.
Smacznego!



5 comments:

  1. Mniam, ale apetycznie wygląda!

    ReplyDelete
  2. zjadłabym taką pysznostkę :-)

    ReplyDelete
  3. Poproszę o kawałek :)
    http://kuchnia17.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. niesamowicie pomysłowe! :)
    i idealny duet - połączyłam kiedyś nutellę z mango na kanapce - było przepyszne!
    ten serniczek to chyba kawałeczek nieba na ziemi. <3 :)

    ReplyDelete