Wednesday 23 February 2011

Chlebowych eksperymentow ciag dalszy.....

        

Dzieki Lisce z Pracowni Wypiekow moge dzis sie delektowac kolejnym pysznym pomyslem na chleb nadal pozostajac w strefie wloskich smakow i aromatow. Proponowany chlebek jest wspaniale aromatyczny dzieki dodatkowi pesto. Z mojej strony dorzucilam czarne oliwki, ktore uwielbiam i niecala garsc nasion ze slonecznika i dyni. Efekt koncowy bardzo mnie zadowolil. Nawet moja polowka pochwalila wypiek wcinajac mieciutka kromeczke:)

Chleb z pesto i czarna oliwka
450g maki pszennej chlebowej
1 szklanka cieplej wody
1 lyzka oliwy z oliwek
1 lyzka cukru
1/4 odtluszczonego mleka w proszku
1/2 lyzeczli drozdzy instant
1 lyzeczka soli

nadzienie:
1/2 malego sloiczka czerwonego pesto
kilka czarnych oliwek posiekanych
niecala garsc nasion slonecznika i dyni
starty parmezan do wyboru

Wymieszac razem  make, wode, cukier, mleko w proszku, sol, drozdze i oliwe z oliwek. Dobrze wymieszac wszystkie skladniki. Nastepnie przelozyc ciasto na stolnice i ugniatac do uzyskania gladkiej, nie przyklejajacej sie do rak konzystencji. Przelozyc mase do wysmarowanej oliwa miski, przykryc i odstawic w cieple miejsce na 1 godzine aby podowilo objetosc. Po tym czasie czasie rozwalkowac na prostokat, posmarowac pesto, dodac oliwki, nasiona i parmezan. Zwinac wzdluz dluznego boku. Nastepnie przekroic na srodku wzluz tak aby powstawly 2 rownolegle walki z nadzieniem w gornej czesci. Splec je razem uwazaj aby czesc z pesto pozostala na gorze. Chlep przeloz do lekko naoliwionej malej formy do pieczenia (keksowki) i ponownie przykryj i odstaw w cieple miejsce do wyrosniecia na ok 1 godz. Wstaw chleb na okolo 35 minut do piekarnika nagrzanego do 165 st. C. Sprawdz po 10 minutach i jesli chleb zbyt mocno sie przyrumieni przykryj go folia aluminiowa.








No comments:

Post a Comment