Friday, 25 February 2011

Czas poznac smak malutkiej niepozornej czarnej soczewicy 'urad chilka'

          Ulubiony dal mojej polowki. A ja, musze przyznac, troszke bardziej sie do tej potrawy przekonalam. Przepis znalazlam na opakowaniu soczewicy firmy Supreme. Znalezc je mozna w sklepach z`zywnoscia hinduska.Jak producent przekonuje, czarna soczewica pochodzi originalnie z Indii, gdzie jest najbardziej ceniona sposorod innych roslin straczkowych. Pochodzi z tego samego rodzaju co fasolka mung, niedlugo opis jak i ja mozna przygotowac. Mozna ja spozywac podawana w przerozny sposob-po prostu gotowana, w dal, w curry, dosa (hinduskie nalesniki), idli (hinduskie okragle plaskie ryzowe ciastka, bulki gotowane na parze i serwowane na sniadanie lub jako przekaska) lub jako papad czyli hinduskie chrupkie czipsy.




Curry z czarnej soczewicy Urad; 'Black Urad lentil curry'
1 duzy kubek soczewicy
1 lyzka oleju
1 lyzka pasty czosnkowo-imbirowej
75g pasty pomidorowej, mozna uzyc koncentratu pomidorowego, pomidorow z puszki lub swiezych zmiksowanych w blenderze
szczypta soli
szczypta  czarnego pieprzu
szczypta sporoszkowanego czerwonego chilli
szczypta garam gasala
0.5 lyzeczki ghee lub masla do smaku (opcjonalnie)
1 lyzeczka smietanki (opcjonalnie)
ok 0.5 lyzeczki przyprawy do ciecierzycy Chana Masala (opcjonalnie)

Oplucz soczewice pod biezaca woda. Zalej swieza i gotuj ok 25 minut zbierajac z wierzchu zbierajace sie burzowiny. Odstaw na bok kiedy soczewica bedzie juz miekka.
Podgrzej olej w rondlu i wrzuc paste z imbiru i czosnku i smaz przez ok 1minute. Nastepnie dodaj przyprawy wraz z pomidorowa pasta i smaz ok 2-3 minuty. Na koncu polacz ze smazona masa ugotowana fasolke. Gotuj calosc pod przykryciem przez ok 30 az fasolka zacznie pekac. Dopraw do smaku ghee, smietanka i przyprawa Chana Masala.
Mozna serowac z ryzem lub/i chlebkiem naan lub roti. Smacznego!






No comments:

Post a Comment