Wednesday, 23 February 2011

Pomysl na dal...



          Niekonczace sie dyskusje-co jest lepsze dla czlowieka-bycie wegetarianinem czy jednk spozywajacym mieso? W Indiach wiecej jest zwolennikow pierwszej opcji, a to glownie za sprawa odkrycia niezliczonych metod przygotowywania niepozornych roslin straczowych straczkowych. Mam na mysli suszone soczewice, groch i fasoli rozne odmiany. Te niepozorne roslinki dostarczaja wystarczajacej ilosci bialka wiec nie ma az tak duzej presji na jedzenie miesa jak w krajach europejskich. Fakt, choc decyzja ta ma rowniez podloze religijne i nie tylko... Dzis zapoznam Was z jednym z ostatnio odkrytych receptur na dal ze szpinakiem.
W tym przepisie potrzebny bedzie red chowri  'cow peas'- krowi groszek. Ja zdobylam ja w sklepie z azjatyckimi produktami zywnosciowymi. Mysle ze spokojnie mozna go zastapic jakakolwiek mala fasolka ciemnoczerwona np adzuki. Na pewno nie straci na smaku.

Cow peas ze szpinakiem
1 szklanka fasoli namoczonej na noc
2 szklanki szpinaku drbno posiekanego b(mozna uzyc mrozonego)
1 sredniej wielkosci cebula drobno posiekana
2-3 zabki czosnku zmiazdzone
3-4 lisci curry
30 4 ostre male zielone papryczki chili
1/2 lyzeczki nasion gorczycy
1 lyzka nasion kminu rzymskiego(cumin) nie myslic z kminkiem(caraway)
1 lyzka oleju
sol do smaku

Ugotuj fasole do miekosci w tej samej wodzie w ktorej moczyla sie przez noc dolewajac troche wiecej aby propocje byly minimum 1:2 wody. W trakcie gotowania dolewaj wiecej goracej wody w razie potrzeby. Pamietaj  o czestym mieszaniu aby zapobiec przywieraniu fasolki do dna garnka.
W miedzyczasie rozgrzej olej w woku lub glebokiej patelni, wrzuc nasionka gorczycy zmniejszajac gaz w tym samym momencie. Smaz krotko uwazajac aby ziarenka sie nie spalily. Kiedy gorczyca uwolni aromat i zarenka zaczna podskakiwac na patelni, dodaj kumin, liscie curry i czosnek. Smaz chwilke az czosnek lekko zbrazowieje. Nastepnie dodaj posiekana cebule, papryczki chili i dus calosc az cebula zacznie sie stawac przezroczysta. Wowczas mozesz dodac szpinak i ok 0.5 szklanki wody. Wymieszaj wszystko dokladnie. Gotuj pod przykryciem ok 5 minut. Po tym czasie polacz ugotowana fasole z zawartoscia woka/ patelni, posol do smaku, dobrze zamierzaj i gotuj pod przykryciem do miekosci. Dal jest najsmaczniejszy kiedy ziarenka fasoli lub groszku sa prawie rozgotowane z lekko pekajacymi ziarenkami. Serwuj z indyjskim chlebkiem naan lub roti przybrane liscmi kolendry.




Smacznego!!!




No comments:

Post a Comment