Friday, 25 February 2011

Zielono mi....

          Groszek! pojawilo mi sie w glowie jednego z wieczorow. I nie bylo mocnych, mialam na niego taki apetyt ze koniecznie musialam zaadoptowac go do mojej potrawy. I powstala masala z groszku i kalafiora. ze zmodyfikowanego co nieco przepisu Sheely  Chandran. Masala to po prostu mieszanka przypraw jak Garam Masala, Chana Masala i inne. Wspomniany pikatny kalafior z groszkiem traktowany jest jako danie 'suche' wiec zaserwowane zostalo z dal- potrawa 'mokra'. Jako uzupelnienie podalam ogorkowa raite z jogurtem, ktory ochladza pikatnosc potraw i chebkiem. Bylo przepysznie!:)






Kalafior z groszkiem, 'Cauliflower and pea masala'

1 maly kalafior umyty i podzielony na rozyczki
1/2 szklanki groszku, mozna uzyc mrozonego lub z puszki
1 srednia cebula
szczypta asafoetidy
1/2 lyzeczki kurkumy
2-3 zielone papryczki chili
1 zabek czosnku
maly kawalek swiezego imbiru
1 lyzeczka nasion kolendry
1/2 lyzeczki kminu rzymskiego w proszku
1 cm kawalek kory cynamonowej
1 gozdzik
1-2 pomidory lub 1 i 1/2 lyzki pasty pomidorowej
Garam Masala
1/3 lyzeczki czerwonego  proszku chili
mango w proszku
1 lyzka oleju

Zalej kalafior woda, wstaw na ok 10 minut do kuchenki mikrofalowej i ugotuj do miekkosci. Do blendera wrzuc cebule, papryczki chili, czerwony proszek chili, kurkume, czosnek, imbir, cynamon, gozdzik, kmin i kolendre. Dobrze zmiel wszystkie skladniki. Otrzymana paste odstaw na bok. Rozgrzej olej w glebokiej patelni, dodaj paste, szczypte asafoetidy i smaz kilka minut. Dodaj pokrojone drobno pomidory. Dus do ich miekkosci. Nastepnie dodaj  kalafior wraz z 2 lyzkami wody. Dobrze wymieszaj calosc i przykryj. Dus przez ok 7 minut, podlewajac woda w razie koniecznosci, 1-2 lyzki na raz. Nastepnie do masy dodaj groszek, zamieszaj. Gotuj pod przykryciem kolejne kilka minut. Dopraw do smaku przyprawa Garam Masala i szczypta mango w proszku.
















No comments:

Post a Comment