Friday, 25 February 2011

Hinduska mizeria:)

        Mizeria mizerii nierowna. Mysle ze kazdy z nas nieco inaczej ja serwuje. Grunt, aby wszystkim smakowala w towarzystwie najczesciej parujacych gotowanych ziemniakow i miesa.  W hinduskich domach jogurtowe salatki sa traktowane jako ochladzajace serwowane obok pikantych potraw. Istnieje wiele rozmaitych odmian, prostszych i bardziej skomplikowanych, mniej lub wiecej aromatyzowanych. Dzis odpowiednik naszej polskiej mizerii - ogorkowa raita traktowana rowniez jako sos lub dip. Przepis znaleziony na stronie Big Oven

Ogorkowa raita

1 szklanka jogurtu naturalnego
kawalek ogorka, obranego i pokrojonego w drobna kostke
2 lyzki posiekanej swiezej miety, mozna uzyc suszonej
1/4 lyzeczki  pieprzu cayenne
sol
pieprz


Przeloz jogurt do miseczki,rozbij lekko widelcem do uzyskania puszystej kremowej konzystencji. Nastepnie dodaj reszte skladnikow i dobrze wymieszaj. Schlodz w lodowce. Serwuj raite przybrana lisciem miety lub kolendry.


















No comments:

Post a Comment