Sunday 27 February 2011

Polska zupa z ukrainskim akcentem:)

         Dziwia mnie czasami nazwy naszych potraw. Wlacza mi sie ta mysl czasami zwlaszcza jak tlumacze nazwe danej potrawy moje polowce np. uszka, ryba po grecku czy dzisiejszy barszcz:) Smieszne....Poczytalam sobie troche o czerwonej zupie. Taka typowo tradycyjna powinna byc ciezka, zawiescista, z podsmazanymi osobno w patelniach poszczegolnymi skladnikami, z miesem....Hmmm...Nigdy nie bylam zwolenniczka tlustych, miesnych zup...ale zupa z czerwonych buraczkow w stylu ukrainskim i tak powstala...w wersji light:)




 Barszcz ukrainski w wersji light


3 sredniej wielkosci obrane buraki
1/3 poszatkowanej swiezej bialej kapusty
2 duze marchewki
2 pietruszki
maly kawalek selera
kawalek pora
1 sredniej wielkosci cebula
ziele angielskie
czosnek
koperek
pietruszka
sok z 1 cytryny
maggii
bulion wolowy lub z kurczaka
troszke vegety
cukier
sol
pieprz
olej
jogurt naturalny, smietanka slodka lub kwasna do serowania

Ziemniaki, buraki, pietruszke i seler pokroic w slupki, pora w plasterki, pokroic kapuste w paski, a drobno pokroic cebule i czosnek.
Rozgrzac olej w wysoki duzym garnku, wrzucic umyte i pokrojone buraki wraz z marchewka, pietruszka i selerem. Smazyc ok 6 minut czesto mieszajac aby zapobiec przywieraniu warzyw do spodu garnka. W miedzyczasie podsmaz cebule na patelni az zacznie brazowiec. Dodaj do garnka z warzywami. Zalew wszystko przygotowanym bulionem(ja uzylam obydwoch wolowego i drobiowego).Dodaj przyprawy- ziele angielskie, lisc laurowy, vegete, ok. 0.5 lyzeczki cukru, troche koperku. Przykryj i gotuj do miekosci warzyw ok 20 minu. Po tym czasie dodaj do smaku sol, pieprz, sol z cytryny, maggi, wiecej koperku, czosnek. Dolej wody w razie koniecznosci (warzywa powinny byc dobrze przykryte plynem). Calosc podgotuj kolejne 7-10 minut, az zupa nabierze aromatu.
Serwuj barszcz przybrany kleksem z jogurtu i swiezym koperkiem i/lub pietruszka. Smacznego!



No comments:

Post a Comment