Friday 18 February 2011

Kontynuacja wloskiego tematu z sercem w tle...

Jak uplynely Wam Walentynki? U mnie byl to dzien pelen niespodzianek, zakonczony pyszna kolacja z lososiem i....tiramisu na deser. Wieki temu mialam podjac sie tego wyzwania az nadarzyla sie doskonala okazja. Wpierw podszkolilam sie w temacie i podaje moja wersje ukochanego przez Wlochow ciasta, ktore zostalo jak sie domyslacie piorunowo skonsumowane:)

Tiramisu
Przystepujac do dziela warto wczesniej zadbac aby serek maskarpone i jajka byly w temperaturze pokojowej to znacznie ulatwi pozniejsze ich ubijanie.
Przepis podaje na wymiary malej formy do pieczenia
1 szklanka mocnego naparu z kawy lub ekspresso
50g cukru
250g serka maskarpone
ok 30 podluznych biszkoptow
1/2 szklanki wina Marsala superiore (mozna wykorzystac inne slodkie wino lub likier-lecz wtedy kilka lyzek dodajemy do naparu z kawy)
3 jajka
ciemne kakao do posypania ciasta


Wpierw przygotuj napar z kawy/eskpresso, do lekko cieplego dodaj alkohol, wymieszaj i odstaw na bok. Rozbij jajka i oddziel zoltka od bialek. W misce ubij zoltka jajek z cukrem az do uzyskania bialo-zoltej gladkiej masy. Wtedy zacznij dodawac do niej serek maskarpone powoli jedna lyzke na raz. Do uzyskanej masy dodaj dobrze ubite bialka ubite bialka. Mieszaj powoli aby uzyskana masa byla lekka i puszysta.

Czas na ulozenie ciasta. Przed ulozeniem na blaszce biszkopty nasacz w naparze kawowym. Uloz pierwsza warstwe z biszkoptow i przykryj je  kremem. Kolejna warstwa podobnie ciastka i przykrywajacy je krem. Po nalozeniu ostatniej juz warstwy kremu,wierzch ciasta posyp lekko kakao. Tiramisu wstaw do lodowki na minimum 6 godzin. Podawaj posypane swieza porcja kakao.


















2 comments:

  1. I tried this at home and it really came out good! would love to have a go again! keep up the good work!!!

    ReplyDelete
  2. I came across this healthy Tiramisu recipe where you can use ricotta cheese instead of mascarpone cheese and greek yogurt instead of double cream. The taste is a bit granular but almost the same as original. Have you tried that?
    Mithun.

    ReplyDelete