Friday, 25 March 2011

curry z zielonej fasolki i grochu (Green beans and chana dal curry)

Soczewica podana w bogatszej odslonie. Tym razem dal wzbogacone o zielona fasolke z odrobina mleczka kokosowego-moja slabosc do tego plynu jest ogromna. I znow moglam sobie dogodzic:) Pyszne kremowe sloneczne danie doskoale na poczatek wiosny i pomysly na zrzucenie troche wagi! Polecam!

Curry z zielonej fasolki i grochu
lekko zmienilam przepis znaleziony tu

3 garscie mrozonej zielonej fasolki
1/2 szklanki zoltego grochu chana dal
3-4 lyzki mleka kokosowego
1 srednia cebula
1 zielona papryczka chili
6 lisci curry
1/3 lyzeczki kurkumy
1/2 lyzeczki przyprawy Garam Masala
1/2 lyzeczki kolendry w proszku
1/4 lyzeczki ziaren czarnej gorczycy
1/2 lyzeczki kminu rzymskiego
1 lyzka oleju


Rozgrzej olej w garnku na srednim ogniu. Dodaj gorczycy i kmin. kiedy zaczna pryskac, dodaj posiekana cebule z liscmi curry. Podsmaz chwile az cebula bedzie transparentna. Wowczas doloz podgotowane w mikrofalowce i pokrojone w 1cm kawalki zielona fasole wraz z sola i kurkuma. Dodaj ugotowany  rowniez w mikrofalowce (ok.15minut) groch bez wody z posiekana paprycza chili. Kiedy fasolka zmieknie, dodaj mleko kokosowe z odrobina wody. dopraw garam masala i kolendra. Przykryj i gotuj kilka minut dodajac wiecej wody w razie potrzeby. Serwuj z ryzem lub/i chapati.






No comments:

Post a Comment