Thursday, 10 March 2011

Ciasto muffinkowo-cukiniowe

Dzis mialam przeogromna ochote na muffinka wytrawnego ale w formie chlebka. Zajrzalam do cincin i prosze-cala lista do wyboru. Oj, trudny byl...:) Ale jak to czesto bywa,wybralam ten (od Liski), na ktory akurat mialam skladniki w domu. Pogoda dzis byla okropna-wiatr, deszcz. Nie chcialo mi sie wychodzic do sklepu. A i tak, moglam sobie uprzyjemnic lunch kawalkiem pysznego ciasto-chlebka. Zjadlam z gotowanymi warzywami i kawalkiem kurczaka. Zapraszam do sprobowania!

Ciasto muffinkowo- cukiniowe

1.5 szklanki pelnoziarnistej maki pszennej
0.5 lyzeczki proszku do pieczenia
1/4 lyzeczki sody
polowa zielonej cukini
zielona pietruszka
szczypiorek
suszny koperek
1 lyzka startego parmezanu
0.5 lyzeczki soli lub do smaku
czarny pieprz

niecala szklanka maslanki
1 jajko
2 lyzki oliwy extra virgin

Osobno wymieszaj skladniki mokre i osobno skladniki suche. Polacz nastepne skladniki mokre z suchymi. Dobrze wymieszaj, az otrzymasz gladkie ciasto. Nie staraj sie jednak mieszac abyt energicznie, Ciasto ma byc puszyste, nie zbite. Naoliw mala foremke keksowa. Przeloz ciasto, wyrownaj powierzchnie. Piecz w temperaturze ok 165 st C ok 25-30 minut. Sprawdzaj patyczkiem stopien upieczenia. Gotowe ciasto powinno miec barwe cieplobrazowa.


No comments:

Post a Comment