Tuesday 15 March 2011

Jagody i kolendra=mufinka?

      Ciasto upieklam specjalnie na zyczenie polowki. Z wielka przyjemnoscia. Nie bedac sama fanka niebieskich jagod, musze przyznac, ze wypiek mi zasmakowal. Muffinka jest lekka z soczystymi jagodami posypana grubym cukrem i specjalna mieszanka przypraw, w ktorych glowne skrzpyce gra zmielona kolendra. Interesujaca kompozyzja smakowa. Pierwszy wyprobowany przepis z urodzinowej ksiazki 'Home baking. Cookbook'.:)

Muffinka z kolendra i jagodami
z podanej porcji wyszly 2 duze muffiny lub 12 malych

220g maki pszennej, ja uzylam maki z polepszaczami- self-raising flour
1/3 lyzeczki sody oczyszczonej
5 lyzek jasnobrazowego cukru
2 bialka jajek
3 lyzki margaryny
20g maslanki
110g natralnego jogurtu
1 lyzeczka ekstraktu z waniliii
2 garscie jagod
1 lyzeczka mieszanki-zmielone: kolendra, cynamon i galka muszkatolowa w proporcji 1:1:1

         Najpierw rozpusc margaryne i ostaw na bok do ostygniecia. W misce wymieszaj make, sode, sol i polowe mieszanki przypraw. W osobnym naczyniu ubij na sztywno bialka. W malej miseczce wymieszaj dobrze tluszcz z maslanka, jogurtem i wanilia. Do miski z maka dodaj pozostale masy-ubite bialko i mase jogurtowa. Delikatnie razem polacz. Dodaj jagody i razem wszytko wymieszaj. Naloz porcje ciasta do przygotowanych foremek silikonowych( mozna uzyc zwkylych lecz`wowczas nalezy je natluscic) do 3/4 wysokosci. Piecz w piekarniku ngrzanym do ok 170st C ok 25 minut. Po wyjeciu z piekarnika pozwol miuffinkowm ostygnac kilka minut w formie, nastepnie przeloz na deske drewniana. Podawaj z kleksem ze smietany lub na cieplo z lodami smietankowymi.

Smacznego!


No comments:

Post a Comment