Wednesday, 16 March 2011

Grochowka z frankfurterka

Tradycyjna, gesta z potezna porcja majeranku z kawalkiem kilebasy i pajda chleba/bulka. Przypomina mi dawne czasy, rodziny dom....Podjelam probe odtworzenia znanego z dziecinstwa smaku. I musze przyznac, ze z powodzeniem:)

Mocno majerankowa grochowka
4 srednie ziemniaki
3 marchewki
1 pietruszka
1 por
3 zabki czosnku
3 ziarnka ziela angielskiego
2 liscie laurowe
majeranek
sol
pieprz
1 cebula
1 kielbasa frankurterka
1 duzy kubek grochu

Groch zalej zimna woda i gotuj pod przykryciem ok godziny. Musi na tyle zmieknac, aby mozliwe bylo przetarcie go przez sitko i uzyskac ta specyficzna gestosc zupy.
Ziemniaki, marchew i pietruszke obierz i pokroj w kostke, por w plasterki. Zalej ok 1.5l wody dodajac w tym samy czasie liscie laurowe i ziele angielskie. Gotuj pod przykryciem do miekkosci. Pod koniec gotowania dodaj przetarty groch wraz z pulpa z sitka i jeden zabek czosnku. Dopraw do smaku sola, pieprzem i ok. garscia  suszonego majeranku. Na patelni posmaz drobno posiekana cebule i reszte posiekanego czosnku wraz z kielbasa ponacinana w male kieszonki wypelnione kawalkami cebuli do uzyskania leko brazowej barwy i smakowitego aromatu zlocacej sie kielbasy. Cebule dodaj do zupy i kilka minut podgotuj. Na talerz wlej porcje zupy, udekoruj kielbasa z patelni i kawalkiem chleba. 

Smacznego!






No comments:

Post a Comment