Tuesday, 15 March 2011

Wlosko-hinduskie fusion?

Wczoraj wybralam sie ze znajoma na kawe i damskie pogaduchy do wloskiej knajpki o nazwie 'Taste of Italy' Smaczne jedzenie ptrzygotowywane ze swiezych produktow. Dluga lista wloskich przysmakow-zup, panini, calzone, pizza i oczywiscie zestaw kaw i deserow. Zamowilam kremowy sernik na spodzie z kruchych ciastek z polewa czekoladowa i kleksem z bitej smietany. Napoj, ktory mnie zaciekawil..doslownie zaniemowilam na chwile...poczulam sie blogo. Na dworze szalal wiatr i deszcz, zaczelo sie juz sciemniac, a ja siedze w cieple w doborowym towarzystwie, pochlaniajac pyszny deser i popijajac przepyszny korzenny mleczny napoj. Na karcie widniala nazwa 'chai' przede wszystkim kojarzy mi sie z hinduska herbata gotowana na wodzie i mleku z przyprawami (glownie cynamon, imbir, gozdziki, kardamon) i czarna herbata.Samo slowo 'chai' wywodzi sie z jezyka hindi i doslownie oznacza herbte/przyprawiona herbate. Saczony napoj byl, jak moge sie domyslac i co doczytalam z menu, byl w pelni mleczny jak latte, z dodatkiem cynamonu, gozdzikow i imbiru poslodzony miodem. Bardzo smaczne. Polecam wspomniane miejsce, gdzie mozna znalezc autentyczny wloski smka potraw. A na teraz moja wersja pikantnej herbaty 'chai'.

Masala tea czyli troche pikantna herbata
maly kubek mleka
1/3 lyzeczki przyprawy masala tea
1 torebka czarnej herbaty
miod do poslodzenia
ziarenka z jednego zielonego kardamonu
1 gozdzik

Gotuj mleko na maym ogniu i dodaj herbate wra z przyprawami. Po kilku minutach doslodz miodem. Wlej do filizanki przez sitko. Delikatnie zamieszaj aby otrzymac lekka pianke na wierzchu napoju.


1 comment:

  1. Dziękuję za udział w akcji :) na pewno przepis na herbatkę wypróbuję tylko muszę kupić ta przyprawę

    ReplyDelete