Tuesday 22 March 2011

Cukinia wg pieciu przemian....

Dawno temu kupilam fascynujaca ksiazke na temat odzywiania wg pieciu przemian pan Barbary Temelie i Beatrice Trebuth 'Gotowanie wedlug pieciu przemian.184 przepisy dla wzmocnienia ciala i duszy'. Jako, ze wtedy w glowie siedziala mi dieta makrobiotyczna i w jej kierunku wtedy podazalam w swoim gotowaniu, ksiazka musiala na swoj czas poczekac. Musze przyznac, ze przepisy sa wysoce interesujajce, wzbogacone cala armia ziol i przypraw i co najwazniejsze, nie wymagaja duzego nakladu czasu. Od czasu do czego bede odkrywac kolejne potrawy. Pierwsza bylo ryzowe curry z orzechami, rodzynkami i jablkami.Pojawi sei wkrotce na blogu,zapewniam. A teraz proponuje cukinie z pomidorem i ziolami. U mnie zagrala role latwiej,ekspresowej kolacji. Polecam!

Cukinia z pomidorami

1 cukinia
1 czerwona cebula, moze byc biala
1-2 pomidory
pieprz
sol
suszone oregano
liscie bazylii
kozi ser
1 lyzeczka oliwy z oliwek

Podgrzej oliwe na patelni, wrzuc osobno pokrojona cebule, a po chwili pokrojonaw drobne kawalki cukinie. Dopraw do smaku sola, pieprzem i oregano. Dodaj pokrojona w male kawalki pomidor. Dus przez kilka minut az cukinia lekko zmieknie ale nadal  bedzie twardawa. Mozna dodac troche koziego sera i poczekac az sie rozpusci.
Serwowac udekorowane lisciem bazyli z ryzem,prosem, mkaronem lub pieczonymi ziemniakami.
Mi zasmakowalo z kawalkiem twardego chleba posmarowanego bialym serkiem smietanowym.










No comments:

Post a Comment