Monday, 21 March 2011

Po hiszpansku....paella!

Ogladalam kiedys program Jamiego Oliver'a, ktory podczas pobytu w Hiszpani pomagal gotowac paelle w ogromnej glebokiej patelni! Jedzenia wystarczylo dla calej wioski:) Lubie smak tej potrawy- wyrazistosc kielbasy chorizo, pikatnosc uzyskana przez dodanie wedzonej papryki i suszonych platkow czerwonej papryczki chili,calosc polana winem...Polecam niecodzienne polaczenie z kasza jaglana, ktora czyni potrawe lekko lzejsza od tej tradycyjnej.
Jak podaje Wikipedia istnieja trzy rodzaje paella'ii- paela walencjanska (Walencja jest to region hiszpanski, w ktorym narodzila sie omawiana potrawa), w ktorej elementami potrawy sa: bialy ryz, zielone warzywa, mieso (krolik, kaczka lub kurczak), slimak ladowy, fasola; paella z owocami morza, ktore pojawiaja sie zamiast powyzszego miesa czy slimakow, pomija sie fasole i zielone warzywa; mieszana paella pozwala na dowolny styl wyboru pomiedzy miesem, owocami morza, warzywami i czasami fasola.

Paella z kasza jaglana
zmieniony lekko przepis znajdziesz tu

7 plastrow chorizo 
6 plastrow kielbasy z indyka 
5 zabkow czosnku 
1 czerwona cebula 
1/2 czerwonej papryki 
1/2 zielonej papryki
suszony tymianek
wedzona papryka w proszku
ostra papryka w proszku
suszone platki czerwonej papryczki chili
220g kaszy jaglanej
70 ml wina Marsala
0/7 litra bulionu drobiowego
1/2 garsci mrozonych krewetek
50g mrozonego groszku
1 pomidor
2 lyzki pomidorowego puree
1 lyzka oliwy z oliwek
swieza pietruszka
cytryna

Pokroj drobno kielbasy, czosnek(czesc odstaw na pozniej), cebule, papryki i pomidor. Rozgrzej czesc oliwy w glebokim garnku. Wrzuc kielbasy i smaz przez chwile az stana sie lekko chrupiace i uwolnia aromat. Wowczas doloz cebule i czosnek. Smaz do ich zbrazowienia. Jak nastepne doloz papryki. Tuz po nich wsyp kasze jaglana, zalej wszystko bulionem i winem. Dopraw paprykami w proszku i tymiankiem. Dus pod przykryciem, mieszajac od czasu do czasu, aby potrawa nie przywarla do dna garnka. W polowie gotowania dodaj pomidory, groszek oraz podmazone wraz z czosnkiem na patelni w niewielkiej ilosci oleju krewetki. Gotuj do momentu kiedy kasza bedzie miekka i pulchna i zmiekna warzywa, dopraw w trakcie do swojego gustu.
Podawaj ozdobione galazka swiezej pietruszki z kawalkiem cytryny.




No comments:

Post a Comment