Tuesday, 8 March 2011

Dzien Nalesnikowy w Ameryce rowniez maja!

Takie niby jest przekonanie o diecie w Stanach, ze niezdrowa, tlusta itd. A ja wygrzebalam z sieci zdrowiutki przepis na nalesniki w stylu amerykanski na maslance i pelnej mace. Mozna? Mozna!


Maslankowe nalesniki z miodem i serem
z modyfikacjami za Ari z Vegeterian Family Table

1/2 szklanki maki tortowej
1/4 szklanki pelniziarnistej maki pszennej
0.5 lyzeczki brazowego cukru
0.5 lyzeczki sody
0.5 proszku do pieczenia
1/4 lyzeczki cynamonu w proszku
porzadna szczypta galki muszkatolowej
szczypta soli
1 szklanka maslanki
1 jajko
3-4  lyzki oliwy extra virgin
1/4 lyzeczki ekstraktu z wanilii
1 lyzka masla do natluszczenia patelni

Osobno wymieszaj skladniki suche. W mniejszej misce ubij maslanke z wanilia, jajkem i oliwa. Mokre skladniki dodaj do suchych. Dobrze wymieszaj. Nie przesadzaj z mieszaniem energicznym jesli zauwazysz male gruki. Mase odstaw na ok 10 minut na bok. Nagrzej patelnie, papierem kuchennym maczanym w masle delikatnie natlusc powierzchnie patelni. Uzyj ok 1/4  ilosci szklanki masy na jednego nalesnika. przewracaj nalesnik na druga strone kiedy zauwazysz babelki na jego powierzni. Serwuj cieple z ulubionym syropem, jogurtem lub owocami (w oryginalym przepisie kroluja jagody). Ja proponuje miod i waniliowy serek:)


No comments:

Post a Comment