Monday 21 March 2011

Focaccia z rozmarzeniem...

Pamietam jak bedac we Wloszech zachwycalam sie prostota, swiezoscia, a przede wszystkim smakiem potraw. Wierzcie mi, pizza jedzona we Wloszech ma sie nijak do tej jaka spotyka sie wszedzie indziej. Swieze skladniki na cieniutkim kruchym ciescie z lekka mozarella zamiast ton roztopionego zoltego sera! Tesknota pozostala, wiec aby znow poczuc sie jak tam, pichce czasami autentyczne wloskie przysmaki. Ostatnio nabralam ochote na focaccie. Nie ta chrupiaca, ale miekka, z ziolami, taka, ktora moge i po prostu maczac sobie w oliwie, ale i przeksztalcac w kanapki z mnostwem dobrego.
Focaccia to drozdzowy plaski chleb, najbardziej znany jako element wloskiej diety, z dodatkiem oliwy z oliwek, soli, oliwek i ziol jak rozmaryn czy szalwia, serami , czosnkiem i cebula. Istnieja rowniez slodkie wersje chleba z miodem, rodzynkami czy anyzem.Pod innymi nazwami foccacie mozemy nalezc w Burgundi (foisse lub fouaisse), Francji (fougasse), Argentynie(fugazza) czy w Hiszpanii jako hogaza. Zainteresowanych tematem odsylam tutaj
Odkrylam przepis, ktorego rezultat doskonale mnie satysfakcjonuje, podaje zatem ponizej z niewielkimi zmianami z mojej strony.

Focaccia z rozmarynem

2 i 1/2 lyzeczki drozdzy instant
2 szlanki cieplej wody
6 lyzek oliwy z oliwek
2 lyzeczki soli 
3 i 1/2 szklanki maki pszennej
gruba sol w krysztalkach
suszony rozmaryn, moze byc swiezy
 


W miseczce rozpusc drozdze w cieplej wodzie. Odstaw na kilka minut na bok.  Po tym czasie dodaj do drozdzy 3 lyzki oliwy i wymieszaj.
W wiekszej misie umiesc make z sola, do ktorych wlej drozdzowy plyn. Dobrze wymieszaj,a nastepnie przez dobrych kilka minut ugniataj mase recznie do momentu uzyskania gladkiego ciasta. Nastepnie natrzyj cale ciasto niewielka iloscia oliwy zwlaszcza z wierzchu. przykryj folia i odstaw do podwojenia objetosci-30 minut do 1 godz. Po tym czasie przeloz ciasto do dobrze naoliwionej formy rozciagajac rowno na calej powierzchni.Odstaw do wyrosniecia przykryte folia  na kolejne ok 20 minut. Po tym czasie palcami zrob w ciescie liczne wglebienia w ktore wlejesz pozostala oliwe. Calosc posyp sola i suszonym rozmarynem.
Wstaw do piekarnika nastawionego na ok 165 st C i piecz na nizszej polce do uzyskania zloto-brazowego koloru ok 15-20 minut. Smacznego!





No comments:

Post a Comment