Friday, 18 March 2011

Krewetki z Kerala z towarzystwem

Uwielbiam smak kokosu we wszelakiej postaci. I dzis przygotowujac posilek poplynelam w kierunku ukochanego smaku. Liscie curry, ktore rzadko jak na razie uzywam w kuchni, z ktorymi jeszcze nie jestem tak oswojona jak z liscmi kolendry, nadaly niezwykle charakterystyczny gleboki posmak. Mysle, ze bardziej sie z nimi zaprzyjaznie. Jak towarzystwo dla krewetek z liscmi curry wybralam wraz z polowka maslane grzybki z groszkiem i chlodzaca salatke z chrupiacymi warzywami i orzeszkami ziemnymi.

Krewetki Kerala
z niewielkimi zmianami podaje za  tamil spice 
300g mrozonych krewetek
1/2 cebuli
3 zabki czosnku
1cm kawalek imbiru
1/2 lyzeczki proszku chili
1 lyzka ostrej papryki
1/4 lyzeczki kurkumy
200ml mleka kokosowego
6 lisci curry
2 papryczki zielone chili
2 lyzki soku tamaryndowca
1/2 lyzeczki gorczycy(mustard seeds)
1.5 lyzki oleju
sol do smaku
woda


do uprazenia:
1.5 lyzki nasion kolendry
1/4 lyzki suszonych lisci kozieradki(fenugreek leaves)
1/2 lyzeczki pieprzu czarnego
6 lisci curry


Na suchej patelni upraz nasiona kolendry, liscie kozieradki i pieprz do uzyskania intensywnego aromatu. Nalezy uwazac, aby mieszanki nie spalic.Odstawic z gazu, nastepnie dodac liscie curry, piec krewetek i ok.1/2 szklanki cieplej wody. Dobrze wymieszac i odstawic na bok.
 Przygotowanie soku z tamaryndowca wygladac nastepujaco: nalezy z pulpy/papki tamaryndowca oderwac kawalek wielkosci 1/3 cytryny, zalac goraca woda i odstawic na ok 10 minut. ilosc wody zalezy jk gesty sok chcesz uzyskac, Pokrycie calej papki ozacza uzyskanie gestego soku. W goracej wodzie pulpa sie rozpuszcza, ale zostajanasiona, ktore po uplynieciu wspomnianych minut naezy po protu wyrzucic, np przelewajac calosc przez sitko. Nadmiar soku mozna przechowywac w lodowce.
Rozgrzej olej na patelni. Ja z braku oleju roslinnego uzylam oliwy extra virgin. Wrzuc nasionka gorczycy. W momenciekiedy zaczna ryskac 'podskakiwac' na patelni dodaj  liscie curry, posiekana cebule i rozmiazdzony czosnek. Smaz przez chwile, az zaczna brazowiec. Dodaj wtedy posiekany imbir. Po kilku minutach smazenia mozesz dodac pozostale przyprawy-proszek chili, papryke( jesli chcesz uzyskac bardziej pikatne danie uzyj dodatkowa proszku chili zamiast papryki), kurkume i uprazona mieszanke wraz z plynem. Dus przez ok. 5 minut, wlej sok z tamaryndowca, zielone papryczki chili i delikatnie posol do smaku. Kiedy pojawia sie babelki na powierzchni wlej mleko kokosowe i dodaj reszte krewetek. Przykryj i gotuj na malym ogniu do miekkosci krewetek i zgestnienia powstalego sosu 
Podawaj z ryzem, chlebem chapatii i raita.












No comments:

Post a Comment