Friday, 18 March 2011

Maslane grzyby z groszkiem

Pierwszy pomysl byl inny, ale majac grzyby, ktore maja krotki okres trwalosci, pomysl padl na nie. I powstalo pyszne, pikatne azjatyckie danie z mlecznnym, kremowym sosem. Do towarzystwa dla krewetek kerala:)



Maslane grzyby z groszkiem (butter mushroom with peas)

200g grzybow
100g mrozonego groszku
1 pomidor
1 lyzeczka masla
1 lyzka smietanki double cream
1 lyzka creme fraiche
1 lyzeczka suszonych lisci kozieradki
1 lyzeczka soku z cytryny
1/2 szklanki mleka
1/2 paczki przyprawy do maslanego kurczaka (Spice mix for butter chicken Shan)
1 lyzka oleju

Pokroj grzyby w plasterki i wraz z lekko rozmrozonym groszkiem wloz do miseczki i zasyp przyprawa i sokiem z cytryny. Wymieszaj i odstaw marynate na minimum 15 minut. Rozgrzej olej i wrzuc grzyby z groszkiem z marynata. Przesmaz przez ok 5 minut. Nastepnie dodaj posiekany drobno pomidor wraz z polowa ilosci mleka. Przykryj i gotuj ok 15 minut dolewajac mleko w razie potrzeby.Potrawa nie powinna byc sucha, wrecz przeciwnie-otrzymasz gesty, aromatyczny sos. W polowie duszenia dopraw calosc liscmi kozieradki. Serwuj z chlebkiem hinduskim lub ryzem.



No comments:

Post a Comment