Tuesday 29 March 2011

La Tarte Tatin czyli przewracana karmelizowana jablkowa tarta

Historia jablkowego smakolyku siega roku 1898,  Hotelu Tatin w Lamotte-Beuvron we Francji. Hotel prowadzony byl przez siostry, Stephanie i Caroline Tatin. Stephanie dzierzyla glownie ster w kuchni. Podobno kiedys podczas przygotowywania szarlotki zbyt dlugo smazyla jablka w masle i cukrze.Chcac zapobiec  ich zbytniemu zmiekczeniu i spaleniu przykryla je ciastem francuskim i wstawila do piekarnika. Deser przewrocony po upieczeniu do gory nogami warstwa jablek jako warstwa wierzchnia,cieszyl sie sporym uznaniem gosci. Tak mowi jedna z opowiesci...
Co ciekawe, tarta moze miec wiele roznych odmian-zamiast jablek mozna uzyc gruszek, brzoskwi, ananasa a nawet pomidorow lub cebuli!Wikipedia
Ja jednak juz ja pokochalam w oryginalnej przypadkowej formie jablkowej....Podaje z niewielkimi zmianami z mojej strony wersje za Jamie Oliver'em z 'Jamie does...Spain, Italy, Sweden, Morocco, Greece, France'.

Jablkowa tarta Tatin 

5 slodkich czerwonych jablek
100g jasnobrazowego cukru muscovado
2.5 lyzki margaryny, choc lepiej jednak uzyc masla
100 wina Marsala, w oryginale jest Calvados
1 lyzka cukru waniliowego i kilka kropli esencji waniliowej lub laska wanilii
380g ciasta francuskiego

Obierz jablka, pokroj na polowki i usun gniazda nasienne. Rozwalkuj cienko ciasto francuskie tak, aby swobodnie moc przykryc okragla forme i aby brzegi ciasta wychodzily jeszcze ok 3cm poza linie formy.
Ustaw gleboka patelnie na srednim ogniu. Wsyp cukier, wlej wino, dodaj wanilie i gotuj az cukier sie rozpusci  i masa zacznie sie delikatnie karmelizowac. Wowczas dodaj jablka wraz z maslem. Zmniejsz plomien i gotuj okolo 15 minut do miekkosci jablek z lekka twardoscia jeszcze w srodku przewracajac jablka na druga strone w polowie duszenia i zgestnienia plynu. Przeloz jablka do formy srodkiem do spodu, zalewajac rezta plynu. Przykryj ciastem francuskim mocno opatulajac wciskajac brzegi do srodka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do ok 155st C i piecz okolo 25 minut do momentu uzyskania zlotego koloru upieczonego ciasta i i karmelowych kawalkow jablka i plynu intensywnie wrzacego spod krawedzi ciasta.
Serwuj na cieplo z lodami (Jamie poleca te domowe z dodatkiem wina Armagnac i suszonych sliwek), kremem fraiche lub bita smietana.

Smacznego!











2 comments:

  1. This is such a beautiful tart. Thank you for stopping by my blog. That gave me the chance to find you. You have a lovely blog and I will visit often. I hope you have a wonderful day. Blessings...Mary

    ReplyDelete
  2. Thank you very much for a opinion!:) I have started my blog not long time ago and I still think plenty of thing can be here improved. But so far I am proud of my little child-blog:)

    ReplyDelete