Od kilku dobrych dni planowalam zrobienie tego ciasta. Jest totalnie odmienne od klasycznyh wypiekow jakie dotad znalam. Przede wszystkim dlatego, poniewaz zamiast maki uzywa sie tutaj...kaszy manny. Samo ziarenko zaciekawienia i zasmakowania tej nowosci zasiala we mnie pewna pani, nota bene Greczynka, ktorej program o gotowaniu widzialam swego czasu w telewizji brytyjskiej. Oczywiscie chodzilo o potrawy z kuchni geckiej. I tam poajwilo sie ciasto na bazie wlasnie kaszy manny serowane z migdalami i polewane jeszcze cieple syropem. Bardzo slodka przyjemnosc. Musze miec dzien na slodkosci az tego kalibru. Wolalam cos lzejszego. I znalazlam na stronie ifood. tv.Pominelam czekolade i figi,z tej prostej przyczyny, ze nie mialam ich w domu. Ale efekt koncowy mojej wersji mysle jest rownie smaczny. Miekkie w srodku z chrupiacym wierzchem. Ciasto zostalo pochloniete doslownie w kilka godzin!
Syryjskie ciasto z orzechami wloskimi i daktylami
1/2 szklanki kaszy manny drobno zmielonej
plaska lyzeczka proszku do pieczenia
1/4 lyzeczki soli
5 lyzek margaryny
1 lyzka masla
1.5 lyzki miodu plynnego
garsc orzechow wloskich
3 lyzki cukru jasnobrazowego muscovado
1 jajko
szczypta cukru waniliowego
5 suszonych daktyli
Posiekaj drobno orzechy laskowe i upraz na suchej patelni. Przeloz do miseczki i odstaw na bok. Na tej samej patelni bez podgrzewania wymieszaj tluszcze wraz z cukrem, miodem i jajkiem. Uwaga: zanim dodasz jajko upewnij sie ze masa jest tylko delikatnie ciepla, inaczej jajko sie zetnie.Nastepnie dodaj reszte skladnikow i dobrze wymieszaj. Przeloz mase do formy nasmarowanej tluszczem. Piecz w temperaturze 157 st C ok 25-30 minut. Sprawdzaj stopien upieczenia patyczkiem. Ciasto powinno nabrac brazowego koloru i zwartej konzystencji.
Podawaj ciasto pokrojone w romby lub kwadraty z kawalkiem orzecha na kazdym kwalku ciasta i porcja bitej smietany.
No comments:
Post a Comment