Tuesday, 15 March 2011

Syryjskie ciasto z orzechami

Od kilku dobrych dni planowalam zrobienie tego ciasta. Jest totalnie odmienne od klasycznyh wypiekow jakie dotad znalam. Przede wszystkim dlatego, poniewaz zamiast maki uzywa sie tutaj...kaszy manny. Samo ziarenko zaciekawienia i zasmakowania tej nowosci zasiala we mnie pewna pani, nota bene Greczynka, ktorej program o gotowaniu widzialam swego czasu w telewizji brytyjskiej. Oczywiscie chodzilo o potrawy z kuchni geckiej. I tam poajwilo sie ciasto na bazie wlasnie kaszy manny serowane z migdalami i polewane jeszcze cieple syropem. Bardzo slodka przyjemnosc. Musze miec dzien na slodkosci az tego kalibru. Wolalam cos lzejszego. I znalazlam na stronie ifood. tv.Pominelam czekolade i figi,z tej prostej przyczyny, ze nie mialam ich w domu. Ale efekt koncowy mojej wersji mysle jest rownie smaczny. Miekkie w srodku z chrupiacym wierzchem. Ciasto zostalo pochloniete doslownie w kilka godzin!

Syryjskie ciasto z orzechami  wloskimi i daktylami
1/2 szklanki kaszy manny drobno zmielonej
plaska lyzeczka proszku do pieczenia
1/4 lyzeczki soli
5 lyzek margaryny
1 lyzka masla
1.5 lyzki miodu plynnego
garsc orzechow wloskich
3 lyzki cukru jasnobrazowego muscovado
1 jajko
szczypta cukru waniliowego
5 suszonych daktyli

Posiekaj drobno orzechy laskowe i upraz na suchej patelni. Przeloz do miseczki i odstaw na bok. Na tej samej patelni bez podgrzewania wymieszaj tluszcze wraz z cukrem, miodem i jajkiem. Uwaga: zanim dodasz jajko upewnij sie ze masa jest tylko delikatnie ciepla, inaczej jajko sie zetnie.Nastepnie dodaj reszte skladnikow i dobrze wymieszaj. Przeloz mase do formy nasmarowanej tluszczem. Piecz w temperaturze 157 st C ok 25-30 minut. Sprawdzaj stopien upieczenia patyczkiem. Ciasto powinno nabrac brazowego koloru i zwartej konzystencji. 
Podawaj ciasto pokrojone w romby lub kwadraty z kawalkiem orzecha na kazdym kwalku ciasta i porcja bitej smietany.


No comments:

Post a Comment