Monday 14 March 2011

Tajska uczta trwa...

Pikatne curry doskonale komponuje sie z odswiezajaca chrupiaca salatka na bazie ogorka, ktora znalazlam u Darlene Schmidt na tej stronie. Wprowadzilam niewielkie zmiany-zamiast czosnku i tajskiego sosu chili uzylam hinduski czosnkowo-chili sos i w zastepstwie sosu zlotej Gory (Golden Mountain sauce) uzylam dodatkowej porcji sosu sojowego ze szczypta warzywnego bulionu.
Swieze warzywa z pikatnym sojowym dressingiem i pieczonymi orzeszkami mozna serwowac rowniez jako przekaske do napojow, jak proponuje moja polowka. Goraco polecam!

Tajska salatka ogorkowa
0.5 swiezego ogorka
0.5 czeronej papryki
2 galazki szczypiorku
polowa garsci swiezych lisci kolendry
polowa garsci swiezej bazylii
3 lyzki pieczonych orzeszkow ziemnych

dressing:
sok z 1/4 cytryny
1 lyzka sosu sojowego
1 lyzeczka sosu czosnkowo-chili
1 i 1/4 lyzeczki cukru
szczypta bulionu warzywnego

Ogorek obierz i pokroj w slupki, papryke w mala kostke, szczypiorek drobno posiekaj. Dodaj pokrojone ziola i rozdrobnione orzeszki. Zalej wszystko dressingiem. Schlodz salatke w lodowce min. 30 minut.
Serwuj ozdobione lisciem swiezej bazylii.



No comments:

Post a Comment